038.00008: Stukken betreffende "Vrije Zwemmers Nieuwpoort" & "Jong Leven". - SP-afdeling Nieuwpoort
"Collection: BSP/SP-afdeling Nieuwpoort; Biografie: Reeds vóór 1914 is er sprake van een socialistische werkersbond (De Dageraad) in Nieuwpoort. Maar het is pas na de Eerste Wereldoorlog dat het socialisme er doorbreekt, onder de arbeiders uit de bouw- en transportsector die ingezet worden bij de wederopbouw van de stad. Vanaf de jaren 1930 wordt de beweging verder uitgebouwd door Cyriel Gaelens (schepen van Openbare Werken 1932-1938), die socialistische sport- en jeugdorganisaties opricht. De BSP haalt bij wetgevende verkiezingen in de jaren 1950 tot 30 procent van de stemmen. Na het overlijden van Gaelens in 1960 begint Georges Mommerency met een verjongde BSP-ploeg aan een merkwaardige politieke opgang. Na zijn verkiezing tot gemeenteraadslid (1964) en provincieraadslid (1968) wordt hij in 1970 burgemeester (tot 1994). Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1976 en 1982 haalt hij met de socialistische partij een volstrekte meerderheid. Ondertussen wordt Mommerency als regionaal stemmentrekker ook tot senator verkozen (1974-1979 en 1985-1991). Level of description: Item; Series: 038: Archief van SP-afdeling Nieuwpoort en haar voorganger BSP-afdeling Nieuwpoort"