486: Archief van Roger De Kinder - De Kinder, Roger
"Collection: De Kinder Roger; Archiefgeschiedenis: Het vooroorlogse archief van BWP-federatie Oostende dat in het partijlokaal ‘De Noordstar’ werd bijgehouden, werd door de bezetter in 1940 aangeslagen en naar alle waarschijnlijkheid vernietigd. Van de periode onmiddellijk na de bevrijding, toen de functie van federaal secretaris wisselde tussen Jules Peurquaet en Roger De Keyzer, kon geen documentatie teruggevonden worden. Het archief van de federatie werd vanaf maart 1946, toen Roger De Kinder het secretariaat overnam, stelselmatig bijgehouden. Uit zijn briefwisseling blijkt trouwens dat het op een bepaald moment in zijn bedoeling lag om een ‘BSP-archief’ bij te houden. Vandaar waarschijnlijk dat documentatiemateriaal dat aan verschillende verantwoordelijke bestuursleden toebehoorde (de verslagschrijver, de schatbewaarder) en dat in vele andere gevallen hopeloos verspreid raakt, tesamen met de documentatie van de federaal secretaris, netjes ingepakt in de kelders van het volkshuis ‘De Noordstar’ opgeborgen werd.Biografie: Roger De Kinder werd geboren te Gent in 1919. Hij liep school in het Koninklijk Atheneum en daarna aan de universiteiten van Gent (Handels- en Consulaire Wetenschappen, 1939-1943) en Brussel (Politieke en Diplomatieke Wetenschappen, afgestudeerd in 1950). Onmiddellijk na de bevrijding was hij werkzaam op het kabinet van Léon-Elie Troclet, minister van Arbeid en Sociale Voorzorg. Door toedoen van o.m. Louis Major en Roger Dekeyzer werd hij vanaf maart 1946 federaal secretaris van de Belgische Socialistische Partij (BSP) te Oostende. Bij de eerste naoorlogse verkiezingen werd hij tot plaatsvervanger verkozen van volksvertegenwoordiger Jules Peurquaet die kort daarop om gezondheidsredenen ontslag nam. Op 1 oktober 1946 legde De Kinder de eed af als (jongste) kamerlid. Hij werd de volgende maand ook verkozen tot gemeenteraadslid van de stad Oostende en zetelde na het overlijden van Peurquaet in oktober 1947 in het schepencollege, bevoegd voor openbare werken. Na de wisseling van de bestuurscoalitie werd hij in 1959 opnieuw schepen, ditmaal belast met de stadsfinanciën. Ondertussen werd hij telkens verkozen als Kamerlid voor het arrondissement Veurne-Oostende-Diksmuide. Van 1953 tot 1962 doceerde hij economie aan het Brusselse Institut Supérieur de Commerce. In dezelfde periode werd hij lid van het Bureau van BSP. Nadat De Kinder in de loop van datzelfde jaar reeds vernoemd werd als mogelijke opvolger van Franz Tielemans als adjunct-minister van Financiën in de regering Lefèvre-Spaak, werd hij op 10 december 1963 benoemd tot gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen (waar voor het eerst een socialist aangewezen werd in die functie). Hij vervulde dit ambt tot zijn overlijden in 1984.Uiteindelijk komen uit het documentatiebestand drie afzonderlijke, maar onderling nauw verbonden archieven naar voor. Ze geven in hun geheel een vrij volledig beeld – althans tot 1958 – van de activiteiten van De Kinder als centraal figuur van de socialistische beweging in het Oostendse na de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel werd dan ook ontsloten als het archief Roger De Kinder. Daarnaast werd een deel van het archief van BSP-federatie Veurne – Oostende –Diksmuide afgesplitst; bedoeling is dit samen te brengen met haar andere archiefdelen (nr. 485). Een laatste deel werd gevormd door het archief van BWP/BSP-afdeling Oostende (nr. 027).De papieren van De Kinder werden in 1982 samen met de Oostendse partijarchieven teruggevonden in de kelders van het Volkshuis De Noordstar. Als belangrijke archiefstukken vallen de verslagboeken op van de bestuursvergaderingen van de BSP-afdeling en federatie Oostende voor de periode 1948-1953. Daarnaast is er het vrij volledige boekhoudkundige archief over de jaren 1939-1969 dat door J. Van den Kieboom bijgehouden werd. Maar de kern van het archief wordt gevormd door de bundels briefwisseling Roger De Kinder over de jaren 1947-1958. Level of description: Fonds; Series: De Kinder Roger; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"