378.00023: Briefwisseling van de CC over papieraankopen - Delattre, Jacques
"Collection: Delattre Jacques; Archiefgeschiedenis: Tijdens de beschrijving van het archief van het Agence de Presse Libération-Belgique (APL-B, inventaris 288) werd duidelijk dat het archief van Jacques Delattre toch best apart beschreven kon worden, omdat het nog mogelijk was om de dossiers van Delattre over culturele animatie gescheiden te houden van de meer politieke documentatie van APL-B. Gedurende enkele jaren waren deze twee bestanden samengevoegd: enerzijds was APL-B in 1990 weer eens gedwongen geweest om te verhuizen en dit juist in een periode dat deze organisatie enkel actief was als documentatiecentrum en anderzijds had ook Delattre met een verminderde activiteit te maken en wou hij deze twee bestanden samen voegen en gebruiken als basis voor een groot documentatiecentrum in het pand van de Coopérative Culturelle in de Zuidstraat in Brussel. Dit is niet gelukt. Toen het gebouw vier jaar later in 1994 moest verlaten worden werd gans dit bestand gedeponeerd bij het Amsab Het omvatte het archief van APL-B zelf en een aantal archieven die door APL-B geërfd waren tijdens de verschillende fases van zijn bestaan: het archief van Michel Veys zelf met verslagen van zijn activiteiten in het Zaïre-comité, Solidarité Etudiants Etrangres (stortingslijst 306)...en ook het archief van Jacques Delattre. Het belang van dit archief ligt vooral in de verzameling tijdschriften uit de jaren 1950-1960. Daarnaast zijn er ook de verslagen van de studentenbeweging aan de ULB en de dossiers over het alternatief cultureel leven in Brussel. De 42 beschrijvingen in 5 dozen zijn vrij te consulteren .Biografie: Jacques Delattre (° Sint-Agathe-Berchem, 1934) was na zijn studies aan de ULB sterk begaan met cultuurverspreiding en -animatie, en met de vorming van socio-culturele werkers. Zo startte hij in 1960, vertrekkende van zijn persoonlijke bibliotheek, met een uitleendienst van boeken. Die Bibliothèque d’Education Populaire et d’Information (BEPI) was gevestigd in de Koninginnegalerij in hartje Brussel.