083.00073: Verslag van de werking van de polikliniek van BM-federatie Waasland te Sint-Niklaas over het jaar 1965. - Bond Moyson-afdeling Lokeren
"Collection: Bond Moyson-afdeling Lokeren; Biografie: Op 17 december 1899 werd in Lokeren een socialistische mutualiteit opgericht onder de benaming maatschappij voor onderlinge bijstand Helpt Elkaar. Ze ontstond uit een afscheuring van de socialisten uit de in 1895 opgerichte liberaal-socialistische mutualiteit Hulp in Nood. De oprichter Prosper Persegael was voorzitter tot 1906; hij werd opgevolgd door Cesar Brac-ke. Die bleef voorzitter tot 1950. Zijn opvolgers waren Georges De Wilde (1951-1962) en Aimé Van Lent (1963-1979). De mutualiteit werd wettelijk erkend in 1913 en sloot aan bij de herverzekeringskas van het Waasland, het mutualiteitsverbond Zorgen voor Morgen, gevestigd in Sint-Niklaas. Na de Eerste Wereldoorlog groeide het ledenaantal en werd het dienstenpakket uitgebreid met een pensioenkas (1920), een fonds voor weduwen (1923) en wezen (1928), een antiteringkas (1923), een fonds voor werkongevallen (1925), voor kindervakanties... Na de Tweede Wereldoorlog werd de werking verder gecentraliseerd door Zorgen voor Morgen. In 1949 werd in samenwerking met het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) gestart met een dienst raadplegingen voor zuigelingen. In 1957 werd de Maatschappelijke Jongeren Actie (MJA) opgericht. In die periode werden ook nieuwe diensten opgericht. Level of description: File; Series: 083: Archief van Bond Moyson-afdeling Lokeren en voorgangers"