478.00024.00110.00108: Dossier betreffende de werking van wereldwinkel Wuustwezel - OWW-provinciaal secretariaat Antwerpen
"Collection: OWW-Provinciaal Secretariaat Antwerpen; Biografie: De provinciale secretariaten van Oxfam-Wereldwinkels (OWW) fungeerden vanaf hun ontstaan tot hun afschaffing in 2000 als steunpunt voor de lokale wereldwinkels. Ze gaven alle belangrijke informatie van het Nationaal Secretariaat door, verzorgden opleiding, stimuleerden samenwerking, begeleidden acties en campagnes en hielpen startende groepen of groepen met problemen. Verder verzamelden ze ook informatie over de lokale wereldwinkels voor de jaarverslagen. Ze hielden zich echter niet of nauwelijks bezig met beleidsvorming. Het provinciaal secretariaat Antwerpen ontstond uit wereldwinkel Antwerpen. Deze wereldwinkel was de allereerste Oxfam-Wereldwinkel van Vlaanderen. Ze werd geopend op 5 april 1971 met de steun en goedkeuring van Oxfam België. Wereldwinkel Antwerpen was niet alleen de hoofdzetel van het prille Oxfam-Wereldwinkelnetwerk, maar fungeerde ook als model en steunpunt voor andere winkels die zich aansloten bij de beweging of die werden opgericht in de periode 1971-1974. Lokale initiatieven hadden het sowieso moeilijk om in hun eentje te blijven bestaan, dus zochten ze toenadering tot elkaar. Die toenadering kon puur commercieel zijn, maar vaak ging het ook verder: van het uitwisselen van tips en ideeën tot een ideologische toenadering. Vooral een aantal lokale initiatieven uit de Kempen (en ook Leuven) zochten toenadering tot de Nederlandse organisatie SOS-Wereldhandel. De Antwerpse wereldwinkel was voor lokale winkels ook een interessante partner. Ze had steun van Oxfam België, de nodige know-how en vanaf 1974 ook een centraal magazijn. Bovendien werd de oprichting of aansluiting van lokale winkels ook gestimuleerd vanuit Antwerpen. Van in het begin onderhield wereldwinkel Antwerpen nauwe contacten met lokale initiatieven. In 1975 werd de beweging gestructureerd en geformaliseerd met de oprichting van de vzw Oxfam-Wereldwinkels. Meteen werden ook drie provinciale secretariaten ingericht in Antwerpen, Gent en Brugge (later ook in Brussel en Hasselt). De provinciale secretariaten werden daarbij formeel aangeduid als de steunpunten voor de lokale wereldwinkels en elk secretariaat kreeg een verantwoordelijke en een vast personeelslid toegewezen. Vanaf 1978 was er ook een vast overlegorgaan: de contactvergadering van de provinciale verantwoordelijken (KOPROV). In 2000 werd beslist om alle provinciale secretariaten af te schaffen en de ondersteuning van de lokale winkels voortaan te regelen vanuit het nationaal secretariaat te Gent. Hiervoor werden nieuwe functies in het leven geroepen: de regiocoördinatoren. Level of description: Item; Series: 478.00024.00110: Dossiers betreffende de werking van de Antwerpse wereldwinkels"