511.05: Briefwisseling over de werking en acties van het Belgische Spektakelverbond (ACOD Culturele Activiteiten) bij de Koninklijke Nederlandse Opera - Algemene Centrale der Openbare Diensten / Kultuur
"Collection: Spektakelverbond (ABVV Kultuur); Biografie: Na de eerste wereldoorlog werd de “Nationale Toonkunstenaarsbond” opgericht, die in feite een voortzetting was van de voor de oorlog reeds bestaande “Vriendenkring”. Deze neutrale bond telde in 1925 reeds 2 000 leden, zowel beroepsmusici als semi-professionelen en was gevestigd in een café in de Van Wesenbeekstraat. Dit gebouw kon later aangekocht worden, alsook een aanpalend gebouw. Zo ontstond het bekende café “Artes”, uitgebaat door de bond en rendez-vous plaats van iedereen uit het kunstmilieu. Op een van de bovenverdiepingen bevonden zich dan de burelen van de bond. Met de opkomst van de “sprekende” film en de algemene crisis van eind jaren twintig werden veel musici werkloos. Het aantal leden daalde en eind 1932 moesten de gebouwen verkocht worden. De bond verhuisde naar de Vestingstraat en bleef er bestaan tot aan de tweede wereldoorlog. Toch werden nog een aantal zaken verwezenlijkt. Er waren weddeschalen opgesteld die strikt moesten worden nageleefd en een “Arbeidsbeurs” werd opgericht, waar inrichters van feesten beroep op konden doen. Tijdens de tweede wereldoorlog – dus zonder vakbeweging – werden jaarcontracten ingevoerd voor K.VO. en K.N.S., onder impuls van de door de bezetter aangestelde intendant Joris Diels. Na de bevrijding wordt door een enkele musici van de K.V.O. het “Spektakelverbond van Antwerpen” opgericht, dat zich onmiddellijk liet aansluiten bij het A.B.V.V. – Antwerpen en waarbij ook een aantal acteurs en actrices van de K.N.S. zich lieten inschrijven. Een grote groep musici vormden in ‘45-’46 een nieuwe neutrale Nationale Toonkunstenaarsbond. Deze nieuwe bond telde weldra ruim 600 leden en sloot zich aan bij de onpartijdige “Belgische Federatie van het Spektakel”, waartoe ook het Spektakelverbond ABVV – Antwerpen was toegetreden. Begin 1948 kwam een fusie tot stand tussen beide Antwerpse besturen en werd het Spektakelverbond van Antwerpen – ABVV een werkelijke én strijdbare vakbond. Level of description: File; Series: 511: Archief van Spektakelverbond (ABVV Kultuur)"