274.00033: Dossier over de deelname aan een milieubeurs - Actiecomité Milieubescherming Merelbeke (1993)
"Collection: ActiecomitÃ© Milieubescherming Merelbeke (AMM); Biografie: Het Actiecomité Milieubescherming Merelbeke werd als vzw opgericht op 20 februari 1972, maar bestond als actief comité reeds een tweetal jaar. Toen begonnen enkele inwoners te ageren tegen de plannen om een bos, de Vurtzak, om te vormen tot een industrieterrein en er ook een rijksweg aan te leggen. De Ringvaart had de gemeente reeds in tweeën gesneden, de ringweg R4 was in aanleg, er was al een afrit van de autosnelweg. Bovendien liggen aan de gemeentegrens ook nog het klaverblad van Zwijnaarde, de afvalverbrandingsoven van Gent, enkele scheikundige bedrijven... De stadsvlucht, stortplaatsen voor afval, universitaire instellingen en proefstations zorgden voor nog meer druk op de laatste open ruimten, en ook de laatste boeren gingen de weg van schaalvergroting op zoals hun collega’s elders in Europa. In een paar decennia werd Merelbeke omgevormd van een landelijke gemeente met een baron als burgemeester tot een voorstad van Gent waar elke vierkante meter begeerd wordt door meerdere actoren. Het AMM heeft rond al deze thema’s gewerkt, via informatie aan de bevolking, adviezen aan openbare besturen, bezwaarschriften tegen vergunningen, en in laatste instantie via acties en petities. Het AMM heeft zeker invloed gehad op het beleid in Merelbeke. Paul Martens, één van de initiatiefnemers, was zelfs gedurende 20 jaar schepen van milieu. Wat deze vereniging juist bereikt heeft, zou best eens ten gronde bestudeerd worden. Misschien kan dan ingegaan worden op enkele thema’s zoals de relatie tussen het AMM, dat duidelijke wortels heeft in de Volksunie, en de opkomst van Agalev. Bovendien was de steun van enkele Gentse professoren van de landbouwfaculteit niet onbelangrijk. Het AMM was tenslotte ook een schakel in de Gentse federatie van milieuverenigingen (In 1972 waren ook al de Gentse Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen en het Groen- en Natuurbeschermings-comité in Destelbergen opgericht). Level of description: Item; Series: 274.4: Briefwisseling en dossiers over activiteiten"