604.1.1.00008: Stukken betreffende de richtlijnen voor het opstellen van het werkingsverslag over 1998. - Info Jeugd
"Collection: Info Jeugd; Biografie: Info Jeugd Nationaal was een alternatief studie- en servicecentrum voor jongeren. Het werd in 1966-1967 opgericht door de Gentse pedagoog Willy Faché als een autonoom adviescentrum, waar alle jongeren kosteloos met al hun concrete vragen terecht konden. Ongeveer gelijktijdig ontstonden in Vlaanderen de releasecentra, de jongerenadviescentra (JAC’s) en de Jongereninformatiecentra (JIC’s). Dit waren toen de voornaamste verspreiders van de informatie van Info Jeugd Nationaal. De organisatie, die in 1969 door het Ministerie van Nederlandse Cultuur erkend werd als jeugddienst, was gevestigd in eerst Gent. In 1983 verhuisde Info Jeugd Nationaal naar Antwerpen, eerst naar de Prinsstraat en vanaf 1994 naar het polyvalent AMOK-Centrum op de Vrijdagmarkt. Info Jeugd Nationaal bouwde een ‘Info Service’ uit waar jongeren met eender welke vraag terecht konden. Het belangrijkst communicatiemiddel waren de ‘Infolders’, bondige brochures over actuele thema’s, geschreven in een voor jongeren begrijpelijke taal. De Infolders werden ook verspreid via een databank. Info Jeugd Nationaal richtte zich ook tot volwassen die met jongeren werken, leraars, welzijnswerkers en hulpverleners. Dit door het inrichten van vormingsactiviteiten en het uitgeven van lesmateriaal zoals de lesmappen over de rechten van minderjarigen en over racisme. Info Jeugd Nationaal gaf ook een les- en spelwijzer uit over multi-etnisch samenleven. Vanaf 1979 kwam de juriste Roos Proesmans in dienst van Info Jeugd Nationaal. ‘Dolle Mina’ Roos Proesmans stond eind jaren zestig aan de wieg van één van de opvallendste actiegroepen van de feministische golf van de jaren zeventig. Binnen Info Jeugd Nationaal werd ze verantwoordelijke voor de informatieverspreiding en vanaf algemeen 1985 algemeen coördinator. Roos Proesmans werd de drijvende kracht achter het alternatief jongereninformatiecentrum. Wanneer zij wegvalt door ziekte en door de financiële en praktische problemen (stopzetten van de erkenning door het Ministerie van Welzijn en Cultuur) wordt de werking van Info Jeugd Nationaal in 2001 stopgezet. Level of description: File; Series: 604.1.1: Jaarverslagen en planning"