170.00077: Documentatiemap betreffende karikaturen (Zak) - Caudron, Roger
"Collection: Caudron Roger; Level of description: Item; Biografie: Roger Caudron (1927-1994) was een veelzijdige persoonlijkheid. Hij was niet alleen communist en syndicalist, maar ook een humanist en een natuurvriend met een brede culturele interesse. Tijdens de oorlogsjaren is hij actief in het verzet te Dendermonde en via het Onafhankelijkheidsfront vindt hij aansluiting bij de Kommunistische Partij. Zijn arrestatie en opsluiting in de kampen van Buchenwald en Dora zijn ervaringen die zijn leven getekend hebben. Na de oorlog wordt hij de centrale figuur van de KP-afdeling Dendermonde; tot het einde van zijn leven zal hij de partij trouw blijven. Hij is echter veel meer dan een eenvoudig partijmilitant: hij militeert in de ACOD-spoor en reeds vanaf het eind van de jaren 1940 is hij aktief in de Arbeiders Toeristenbond (ATB). Roger Caudron heeft enorm veel reizen gemaakt. In de jaren 1970 is hij één van de stichtende leden van de Dendermondse afdeling van het Masereelfonds en het Humanistisch Verbond. Door zijn vriendschap met Norbert De Batselier komt het in de jaren 1980 tot een hechte samenwerking tussen de SP- en de KP-afdelingen van Dendermonde. Series: 170: Archief van Roger Caudron"