065.00058: Tabellen m.b.t. enquête over lonen in Gentse metaalnijverheid, “Tableaux récapitulatifs” per deelgroep van metaalbewerkers - Varlez, Louis
"Collection: Varlez Louis; Level of description: File; Biografie: Louis Varlez (Antwerpen, 26 november 1868) was een zeer sociaal bewogen figuur. Als jonge jurist was hij lid van de Société Libérale pour l'Etude des Sciences et des Oeuvres Sociales, een denktank van progressieve liberalen die door studie en debat sociale verbeteringen beoogden. Varlez legde zich vooral toe op de studie van de Gentse arbeiderswereld. Hij was reeds vroeg geïnteresseerd in het probleem van de werkloosheid en van de steunverlening aan werklozen. Hij is de initiator van wat later het système gantois werd genoemd. Het bestond in de oprichting van een gemeentelijk werklozenfonds dat nauw samenwerkte met de private, meestal syndicale werkloosheidskassen. Als actief lid van de Association Internationale pour la Protection Légale des Travailleurs stichtte hij in 1910 L'Association Internationale pour la Lutte contre le Chômage waarvan hij eerst secretaris-generaal en later voorzitter was. Daarnaast legde hij als hoogleraar in de Rechten een drukke wetenschappelijke bedrijvigheid aan de dag. Na de Eerste Wereldoorlog begon hij een loopbaan als internationaal ambtenaar. Reeds in 1919 maakte hij deel uit van het secretariaat van de Volkenbond als directeur van de afdeling arbeidsvraagstukken. Tijdens hetzelfde jaar was hij eveneens lid van de Belgische delegatie bij de vredesconferentie te Parijs. Als deskundige in arbeidsvraagstukken nam hij deel aan de Internationale Arbeidsconferentie van Washington. Kort nadien werd hij overgeplaatst naar het Internationaal Arbeidsbureau als leider van de diensten werkloosheid en immigratie. Na zijn opruststelling ondernam hij een wereldreis met het oog op de verdere studie van internationale arbeidsvraagstukken. Varlez stierf op 20 oktober 1930. Hij heeft een groot aantal publikaties op zijn naam staan. Series: 065: Archief van Louis Varlez"