573.00045: Aanwezigheidslijsten 1e bassen - Mannenkoor Lassalle
"Collection: Mannenkoor Lassalle; Biografie: Rond 1877 werd de eerste socialistische toneelkring, De Jonge Socialiste, gesticht in Antwerpen. Bij de opvoeringen werd er dikwijls gezongen. Daarbij werd het refrein op het toneel meermaals meegezongen door een aantal mannen. Dat was de aanleiding om in 1879 het mannenkoor Lassalle op te richten – de naam verwijst naar de Duitse sociaaldemocratische politicus Ferdinand Lassalle. Een tiental jaar later zette het verval van de werking al in; het koor ging snel ter ziele. In 1899 werd het Lassallekoor echter heropgericht als gemengd koor. Dat was niet van blijvende aard: in 1908 werd het terug een exclusief mannenkoor. De bekendheid en het succes ervan namen een hoge vlucht. Het aantal leden steeg gestaag; concerten waarbij het koor met meer dan honderd zangers aantrad, waren geen uitzondering. Er werd deelgenomen aan talrijke socialistische festiviteiten en manifestaties in Antwerpen en omgeving en ver daarbuiten, tot over de landsgrenzen heen. Met de opbrengsten werden kiesfondsen en stakingsacties ondersteund. De groep weerstond de tand des tijds met verve, ondanks twee oorlogen en de onvermijdelijke ups en downs. Na de Tweede Wereldoorlog nam het ledenaantal wel af – een algemene tendens in het verenigingsleven. Bij de viering van het honderdjarige bestaan in 1979 werd dan ook niet verrassend vastgesteld dat de rangen begonnen uit te dunnen en er niet genoeg jonge vervangers gevonden werden. In de aanloop naar het jaar 2000 werd de werking uiteindelijk opgeschort (niet ontbonden, wat een eventuele heropstart eenvoudiger maakt). De kring telde toen nog maar 16 leden, van wie tien van de oude garde. Level of description: Item; Series: 573: Archief van Mannenkoor Lassalle"