046: Archief van Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD) - Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)
"Collection: Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD); Biografie: De in augustus 1945 opgerichte Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD) kwam voort uit een samenbundeling van organisaties uit het syndicaal verzet. Enerzijds was er het Algemeen Syndicaat der Openbare Diensten (ASOD), dat op zich reeds een fusieorganisatie was van vier vakbonden: het Nationaal Syndicaat van Spoor, Post, Telegraaf, Telefoon, Zeewezen en Luchtvaart, de Belgische Centrale der Werknemers in Openbare Dienst, de Centrale van het Socialistisch Onderwijzend Personeel en het Nationaal Syndicaat van het Burgerlijk Personeel van Landsverdediging. Al deze organisaties waren voor de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij het socialistische Belgische Vakverbond (BVV). Anderzijds waren er de verschillende eenheidsvakbonden van de openbare diensten, die deel uitmaakten van het Belgisch Verbond der Eenheidssyndicaten (BVES). Het BVES was vooral communistisch geïnspireerd. Na de bezettingsperiode van 1940-1944 kwam het tussen deze beide groepen tot een fusieoperatie, waardoor de ACOD werd opgericht. Als overkoepelende organisatie van alle linkse vakbonden van de openbare diensten, is de ACOD vrij uniek in zijn genre. Samen met de Algemene Centrale (AC) en de Centrale der Metaalbewerkers (CMB) vormt ze een van de pijlers van het ABVV. Binnen het ABVV moet de ACOD eerder tot de linkervleugel gerekend worden. Bij de interprofessionele acties van het ABVV fungeerde de ACOD meermaals als locomotief. Het ledental evolueerde van 70.000 leden in 1945 tot 250.000 in 1997. De opeenvolgende ACOD-voorzitters waren Joseph Bracops (1945-1946), Henri Janssen (1946-1956), Georges Debunne (1957-1968), Edmond Hamont (1968-1982), Roger Piton (1982-1993) en Jacques Lorez (1993-). De ACOD bestaat uit elf nationale beroepssectoren: onderwijs, gemeentediensten, spoor, ministeries, post, TT, Gazelco, parastatalen, tram-buurtspoorwegen en autobussen, zeewezen en de culturele sector. Elk van onze sectoren heeft een vrij zelfstandige werking binnen het kader van de ACOD. Naast de verticale structuur, bestaat er ook een horizontale structuur: deze van de intersectorale gewesten. Er bestaan thans zeven Vlaamse gewesten, elf Waalse gewesten en het gewest Brussel. Het dagelijkse bestuur van de ACOD wordt waargenomen door het Bestendig Secretariaat, maar de eigenlijke leiding is in handen van het Nationaal Uitvoerend Bureau. Dit is samengesteld uit de leden van het Bestendig Secretariaat, en een beperkt aantal afgevaardigden van de sectoren en gewesten. Het Nationaal Uitvoerend Bureau komt wekelijks of tweewekelijks bijeen. Daarnaast is er het Nationaal Comité. Dit is proportioneel samengesteld door de sectoren en de gewesten en komt drie tot vier keer samen per jaar. Het Nationaal Congres komt om de drie of vier jaar samen en is eveneens proportioneel samengesteld uit de afgevaardigden van de sectoren en gewesten.Een latere schenking uit 1997.Het grootste deel van het archief werd in 1986 overgedragen aan het toenmalige AMSAB. Een latere schenking uit 1997 werd aanvankelijk ontsloten via een afzonderlijke toegang, in 2008 werden beide lijsten samengevoegd onder het archiefnummer 046. Het archief van ACOD-Nationaal geeft een vrij compleet beeld van de besluitvorming binnen de nationale bestuursorganen van de centrale. De kern wordt gevormd door de verslagen van het Nationaal Uitvoerend Bureau uit de jaren 1945-1983. Verder zijn er de verslagen van het Bestendig Secretariaat (1945-1974) en deze van het Nationaal Comité (1945-1977). Het archief bevat ook de verslagen van het Centraal Comité uit de jaren 1947-1948. De documenten en stenografische verslagen van de ACOD-congressen zijn bewaard gebleven vanaf het stichtingscongres in 1945 tot het statutair congres van 1984. Hoewel niet alle verslagen van de vergaderingen bewaard gebleven zijn kunnen we toch stellen dat het ACOD-archief zeer volledig is. Naast de verslagen van de bestuursvergaderingen bevatten zij meestal ook de begeleidende rapporten, nota's, etc. Algemeen gezien valt het wel op dat de informatieve waarde van de verslagen sterk achteruit gegaan is met de loop van de jaren. Daar waar deze tot het einde van de jaren 1950 zeer uitgebreid waren, evolueerden zij in de loop der jaren tot zeer sumiere overzichten. Bij de bestudering van dit archief moeten ook de gedrukte congresrapporten, alsook de collectie van het ACOD-blad Tribune geraadpleegd worden. Beiden bevinden zich in de AMSAB-bibliotheek. Level of description: Fonds; Series: Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD); FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"