223.003: Brochure over Outspan, een boycot-actie tegen Zuid-Afrika - Aktiekomitee Zuidelijk Afrika (AKZA)
"Collection: Aktiekomitee Zuidelijk Afrika (AKZA); Archiefgeschiedenis: Het merendeel van het archief werd in 1992 geschonken aan het archief van de Katholieke Universiteit te Leuven, waar het geïnventariseerd werd door Jan Sijbers. Het deeltje dat zich op AMSAB bevindt bestaat voornamelijk uit dossiers met betrekking tot de boycott-akties tegen Zuid-Afrika, affiches en foto's.Biografie: Het AKZA vormde één van de derdewereldcomités die in de jaren 1970 in Vlaanderen zijn ontstaan. Het is gegroeid uit het in 1972 opgerichte Vlaams Angola Komitee (VAK), een met de Leuvense UCOD gelieerde organisatie. Vanuit het VAK werd dan in 1974 het Aktiekomitee Zuidelijk Afrika (AKZA) opgericht. Het stelde zich tot doel informatie te verstrekken met betrekking tot het kolonialisme en de apartheid in Zuidelijk Afrika, politieke en materiële steun te geven aan de bevrijdingsbewegingen en het racisme aan te klagen. Het AKZA maakte als onafhankelijke themagroep deel uit van het Comité voor Vorming en Aktie (CVA)-Wereldscholen. Het comité voerde o.m. actie tegen de NAVO-steun aan Portugal, tegen de onderdrukking van de bevrijdingsbewegingen in Zuidelijk Afrika, tegen het toerisme naar Zuid-Afrika en voor het stopzetten van de Belgische handel met Zuid-Afrika. De Vlaamse Anti-apartheidkoördinatie (VAAK) werd in 1985 door AKZA opgezet als overkoepelende organisatie. AKZA stond ook in voor de uitgave van de Bevrijdingsberichten, die in 1983 werden vervangen door ‘Amandla’. Met de afschaffing van de apartheid in 1992 kwam ook de werking van AKZA op een lager pitje te staan.Via Elcker-Ik Leuven op het AMSAB terecht gekomen. Het deeltje van het archief van AKZA dat zich op AMSAB bevindt bestaat voornamelijk uit dossiers met betrekking tot de boycott-akties tegen Zuid-Afrika, affiches en foto's. Level of description: File; Series: 223: Archief van Aktiekomitee Zuidelijk Afrika (AKZA)"