227.015: Lidkaarten, werkboekje en het mobilisatieboekje van Roger en Georges Hantson - Hantson, Roger
"Collection: Hantson Roger; Biografie: Roger Hantson (°Ronse, 1908) is de drijvende kracht geweest achter de communistische partij van de Zuid-Oost-Vlaamse textielstad Ronse. Reeds op jonge leeftijd was hij er actief in de socialistische beweging, eerst als colporteur en later als bode. Op 16-jarige leeftijd begon hij te werken als textielarbeider. Tijdens de bezetting distantieerde hij zich van de sociaaldemocratie en kwam via het verzet in de invloedssfeer van de KP terecht. In november 1944 trad hij toe tot de partij en wierp zich op als de man van de Eenheidsvakbonden. Met zijn aanstelling in juni 1945 tot secretaris van de KP-afdeling Ronse wordt hij de onbetwiste leider van de lokale partij. In de loop van 1946 wordt de Eenheidsvakbond van de Textielarbeiders opgenomen in de socialistische textielcentrale. De eenheid houdt niet lang stand en Hantson wordt reeds in 1947 uit het vakbondsbestuur gezet. Vervolgens wordt hij bestendige van de mutualiteit De Eenheid te Ronse. Al die tijd blijft hij de secretaris van de plaatselijke KP-afdeling.Het archief van Roger Hantson werd geschonken door Walter Baert, die in 1989 zijn eindverhandeling maakte over de KP-federatie Oudenaarde-Ronse. Het merendeel van het archief bestaat uit chronologisch geordend verkiezingsmateriaal uit de periode 1932-1976. Verder bevindt er zich ook een interessante map met pamfletten en sluikbladen van het communistisch verzet uit Zuid-Oost-Vlaanderen, alsook enkele personalia (werkboekje, lidkaarten enz.). In dit archief werd ook de verkiezingspropaganda van de gemeente Edelare opgenomen, die verzameld werd door G. Geens. Level of description: File; Series: 227: Archief van Roger Hantson"