Srodowiskowe narazenia zawodoweprzy obstudze sieci elektroenergetyczych wysokiego napiecia w Polsce (Warsaw, 2013)
"Opracowanie ma charakter monograficzny. Jego celem jest zaprezentowanie danych charakteryzujacych najszerzej wystepujace oddzialywania srodowiskowe (tzw. profile narazen), kluczowych dla wlasciwego rozpoznania natury zlozonych zagrozen zawodowych zwiazanych z pracami wykonywanymi przy obsludze sieci elektroenergetycznych wysokiego napiecia. W poszczegolnych rozdzialach wyczerpujaco przedstawiono: strukture sieci elektroenergetycznych WN, charakterystyke prac zwiazanych z obsluga sieci WN, psychofizyczne obciazenia pracownikow tego sektora, czynniki atmosferyczne, zagadnienia zwiazane z polem elektrycznym i magnetycznym sieci WN, z wyladowaniami ulotowymi z przewodow linii i promieniowaniem jonizujacym w otoczeniu linii, a takze halasem i drganiami mechanicznymi wystepujacymi przy obsludze sieci WN. Omowiono mozliwe konsekwencje zdrowotne przedstawionych zagrozen oraz zasady badania parametrow, istotnych dla bezpieczenstwa i zdrowia pracownikow. Publikacja laczy cechy monografii naukowej z praktycznym ujeciem typowym dla poradnika."