Free to work. Voor een open en moderne arbeidsmarkt - Denys, Jan (Antwerpen, 2010)
"Een goede arbeidsmarkt is belangrijk voor de ontwikkeling van de economie en de instandhouding van onze welvaartstaat. De meerwaarde voor werknemer, werkzoekende en werkgever valt niet te ontkennen. Het is dan ook zorgwekkend dat de resultaten van onze arbeidsmarkt internationaal ronduit slecht zijn. De arbeidskosten zijn hoog, er werken te weinig mensen, de zwarte economie bloeit als nooit tevoren en het aanbod is niet op de vraag afgestemd. Even zorgwekkend is dat onze arbeidsmarkt helemaal niet voorbereid is op de vele uitdagingen zoals de globalisering, de vergrijzing en de snelle technologische ontwikkelingen. Daar bovenop komt dan nog de economische crisis die de arbeidsmarkt ondermijnt. Een deel van de verklaring voor dit slecht presteren ligt in onze middeleeuwse opvattingen over de arbeidsmarkt. We gaan uit van een statische en gesloten visie waarbij loopbanen zich bij voorkeur ontwikkelen binnen één bedrijf. Daardoor benutten veel werknemers onvoldoende de kansen die zich voordoen."