Het asbestdrama : Eternit en de gevolgen van honderd jaar asbestcement - Ruers, R.F.; Schouten, Nico (Rotterdam, 2005)
"Het asbestdrama onthult dat Eternitbedrijven al sinds de jaren twintig op de hoogte waren van de gevaren van asbest, maar desondanks doorgingen met de productie ervan. De schrijvers Bob Ruers en Nico Schouten leggen een internationaal kartel van asbestbedrijven bloot, dat het medisch onderzoek naar de gevaren van asbest manipuleerde en via lobby’s de wetgeving in landen wist te beïnvloeden. Ook wordt duidelijk hoe Eternitbedrijven de ontwikkeling van alternatieven voor asbest hebben gefrustreerd. Het vele geld dat met de productie van asbest is verdiend is voor een groot deel in handen gekomen van enkele families, zoals de Emsens in België. Ruers en Schouten doen enkele aanbevelingen voor Nederland. Zij willen een inventarisatie van alle asbest in de bodem en in gebouwen. De vervuilde grond rondom de Eternitfabriek in Goor en de voormalige Asbestonafabriek in Harderwijk moet op kosten van het Belgische moederbedrijf worden gesaneerd en alle slachtoffers van blootstelling aan asbest moeten een schadevergoeding krijgen. Maar vooral ook moeten dergelijke misstanden in de toekomst onmogelijk worden. De schrijvers vragen daarom om een parlementaire enquête naar de rol van overheden in dit asbestdrama" (From the publisher)