387.00033: Convocaties en notulen van de bestuursvergaderingen van ATB De Natuurvrienden Geraardsbergen - ATB De Natuurvrienden-afdeling Geraardsbergen
"Collection: ATB Natuurvrienden-afdeling Geraardsbergen; Biografie: In 1927 werd, na eerdere gestrande pogingen, een bond voor arbeiderstoerisme opgericht die vooral in het Antwerpse actief was. Na aansluiting bij de internationale organisatie van de Natuurvrienden in 1931 werd de naam “Arbeiderstoeristenbond De Natuurvrienden” aangenomen. Bedoeling was de arbeiders tot nuttig gebruik van hun vrije tijd aan te sporen. Hierdoor geïnspireerd onstond in 1937 te Geraardsbergen een ATB-kern. De oorlog onderbrak de prille activiteiten, maar in 1945 werden die hervat en de Geraardbergse kern trad toe tot ATB Nationaal. In 1950 kon de organisatie een eigen Natuurvriendenhuis betrekken dat, verwijzend naar een Geraardbergse traditie, ‘De Krakeling’ werd gedoopt. Geraardsbergen zou Geraardsbergen niet zijn mocht Manneken Pis er niet bij betrokken worden: in 1961 werd hij plechtig ingeschreven als lid. Diverse activiteiten werden ontplooid: autocarreizen, wandeltochten, fietstochten, volksdansen, tentoonstellingen enz. Ook meerdere sportclubs ontstonden in de schoot van ATB De Natuurvrienden - afdeling Geraardsbergen. Daarvoor werd in 1977 de ATB Sportfederatie Geraardsbergen opgericht. ATB Wielertoeristen Kontakt, ATB Minivoetbalclub FIAT, ATB Badminton, ATB Tennisclub Den Bleeker en ATB Jiu-Jitsu-club Yawara leverden de leden voor het bestuur van die federatie. Voor continuïteit in het bestuur van ATB De Natuurvrienden - afdeling Geraardsbergen zorgden vooral de secretarissen. Van 1948 tot 1971 was dat August Ghijsbrecht. Hij werd opgevolgd door Johnny Lampens tot 1988. Level of description: File; Series: 387: Archief van ATB De Natuurvrienden-afdeling Geraardsbergen"