797.03: Persmededeling betreffende een 1 mei-manifest van de federale ministers. - sp.a
"Collection: Socialistische Partij Anders (sp.a); Biografie: Na zijn verkiezing als voorzitter van de Socialistische Partij (SP) startte Patrick Janssens een vernieuwingsoperatie. Hij werkte daarvoor nauw samen met oudgedienden én vernieuwers Frank Vandenbroucke, Steve Stevaert en Johan vande Lanotte, vaak samen met hem in één woord als 'de teletubbies' (naar een populaire televisiereeks voor kinderen) omschreven. Hoogtepunt van de inhoudelijke vernieuwingsoperatie was een vormelijke makeover, waarbij de partijnaam in 2001 gewijzigd werd naar Socialistische Partij Anders (sp.a) met als 'baseline' Sociaal Progressief Alternatief. In 2003 werd Janssens burgemeester van Antwerpen en werd hij als partijvoorzitter opgevolgd door Steve Stevaert, die ontslag nam als Vlaams minister. Stevaert zette de vernieuwing en verbreding die door zijn voorganger was ingezet verder, onder meer met een ideologische herbronning (Het Groot Onderhoud). Hij leidde de partij in kartel met het links-liberale Spirit naar een verkiezingsoverwinning, maar nam in 2005 verrassend ontslag om gouverneur van Limburg te worden. Opvolger Johan vande Lanotte mistte echter het charisma van zijn voorganger en nam ontslag na een zware verkiezingsnederlaag in 2007. Op zijn voorstel werd Caroline Gennez de nieuwe partijvoorzitter, maar ook zij slaagt er niet in de negatieve spiraal te keren. Eind november 2008 werd het kartel met de VlaamsProgressieven (Vl.Pro) - opvoger van Spirit - opgezegd. Voortrekker Bert Anciaux probeerde zijn partij te versmelten met de sp.a, maar werd daarin niet gevolgd door zijn partijgenoten. Tegelijk verzette de linkerflank van de sp.a zich tegen de komst van (progressieve) vlaams-nationalisten, zeker nadat op Anciaux' verzoek de baseline van de partij werd gewwijzigd naar Socialisten en Progressieven Anders.