351.00007: Flyers - Rakkersclub, Brugse Poort (Gent)
"Collection: Rakkersclub; Archiefgeschiedenis: Het archief beslaat 21 nummers, opgeborgen in 2 dozen (0,22 lopende meter). Het is toegankelijk mits toelating van de dienstdoende archivaris.Biografie: De Rakkersclub ontstond in 1967 in de schoot van de socialistische jeugdclub Club-T 62. Deze had haar onderkomen in de oude cinéma Rio, gelegen achter het Volkshuis aan de Meibloemstraat in de Brugse Poort. Onder impuls van Gilbert Temmerman, Marcel De Kock en Willy Seeuws werd er, als eerste in Gent, gestart met de uitbouw van een jeugdatelier waar kinderen zich buiten de school creatief konden bezighouden. Het begon bescheiden met een poppenkastvoorstelling op woensdagnamiddagen. Het eerste werkjaar gebeurde dit zonder subsidies maar al vlug kon het jeugdatelier rekenen op subsidies van het Rijk en de stad Gent. De centrale figuren in de werking waren de monitoren Suzanne en Ronny De Rudder, geholpen door vrijwilligers en ouders. De Rakkersclub werd een begrip in de Brugse Poort. Op vraag van de Vlaamse Gemeenschap, die als subsidiërende overheid gescheiden begrotingen eiste, maakte de Rakkersclub zich in 1981 los van de Club-T en werd het een autonoom jeugdatelier. Naar het einde van de jaren tachtig kwam de klad in de werking van de Rakkersclub. Zowel kinderen als monitoren lieten het afweten, zodanig dat men 1988 niet anders kon dan de Rakkersclub op te heffen. Level of description: Item; Series: 351: Archief van Rakkersclub, Brugse Poort (Gent)"