211.00005: Nota van (August De Block) betreffende wijzigingen in de sociale wetgeving sinds de bezetting - De Block, August
"Collection: De Block August; Biografie: August Domien De Block werd geboren in Sint-Niklaas op 28 februari 1893 en stierf in Brussel op 25 april 1979. Na studies in zijn geboortestad werd hij metaalbewerker in Antwerpen; hij werd lid van de Socialistische Jonge Wacht en van een vrijdenkersliga. Na een korte periode als soldaat bracht hij de rest van de Eerste Wereldoorlog in het interneringskamp in Zeist door. In Nederland was hij secretaris van de Bond van Belgische Arbeiders; deze bond gaf de Belgische Socialist uit, wat het invloedrijkste oppositieblad was tegen de Belgische regeringspolitiek in Le Havre. Binnen de BWP steunde de bond de pogingen van Huysmans om een vredesconferentie in Stockholm te organiseren; daardoor kwam men in botsing met de onverzettelijke houding en het ministeriabele van de leiding. Na de oorlog keerde De Block naar Sint-Niklaas terug eerst als propagandist en vanaf 1919 als secretaris van de BWP-federatie. Hij werd bijgevolg lid van de Algemene Raad van de BWP. Tot 1934 bleef hij actief in Sint-Niklaas in verschillende functies: gemeenteraadslid en provincieraadslid vanaf 1921, lid van de COO (1925-1926), lid van diverse schoolraden en intercommunales. Hij was ondertussen gehuwd met Rachel Hamel en vader van drie kinderen. In 1934 werd hij nationaal secretaris van de BWP, bevoegd voor de Vlaamse afdelingen, en in die functie organiseerde hij het eerste Vlaams socialistische congres (1937). Tijdens het interbellum werkte De Block mee aan verschillende socialistische publicaties zoals Vooruit, Gemeente en Provincie en De Volksstem van het Waasland. In 1940 vluchtte hij eerst naar Frankrijk; in 1942 kwam hij na vele omzwervingen in Londen aan. Hij werd er secretaris van de Groep Emile Vandervelde (een socialistische studiegroep) en als kapitein van de Civil Affairs werkte hij er mee aan de voorbereiding van het naoorlogs bestuur van België. In die functie werkte hij een tijd verder in bevrijd België; zijn taak bestond erin om de sociale aspecten te regelen van de tewerkstelling door de geallieerde legers. In 1946 werd hij verkozen tot provinciaal senator, van 1949 tot 1965 werd hij via coöptatie herkozen. Eind 1947 werd hij door de BSP aangeduid om de directie van SM Het Licht en de krant Vooruit op zich te nemen; enkele jaren later kon hij de eerste gunstige resultaten voorleggen. Hij ging op pensioen in 1959 maar bleef nog actief als lid van de Gemeenschappelijke Vergadering van de Economische Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en van de Europese Raad tot 1965. Level of description: File; Series: 211: Archief van August De Block"