af005695: Bail à ferme - Goossens, J.E.; POB (1929)
"Affiche voor de verkiezingen van 1929. Tekening. Tweeluik. Linkse luik: fond: een boerderij (gedeelte) links jongen houdt koe aan een touw, achteraan idem. Voor de boerderij: een vrouw op klompen, zakdoek voor het gezicht en andere hand op het hoofd van een jongetje; naast haar een man; hij praat tegen een andere man in frak met vest en hoge hoed die zijn hand uitsteekt naar de boerderij. Rechtse luik: fond links een boerderij, rechts huisjes. Vooraan boer met hoed op en zaaischort voor. Een vrouw met hoofddoek staat opzij, korfje aan de arm; een drinkfles aan de voeten, zakken zaaigoed naast haar. Tekst bovenaan: PARTI OUVRIER BELGE. ÉLECTIONS LÉGISLATIVES DE 1929. Bail à ferme. Tekst boven linkse luik: Avant le 26 mai. Tekst onder linkse luik: Le propriétaire: Mes amis libéraux et catholiques ont refusé le bail de 9 ans, sauf quelques-uns lors d'une première occupation. Je vous ordonne de partir; je puis louer ma ferme à un prix plus élevé. Tekst boven rechtse luik: Après le 26 mai. Tekst onder rechtse luik: Le fermier: Grâce aux socialistes, nous avons le bail obligatoire de 9 ans pour le propriétaire, renouvable chaque fois pour un même terme; avec droit pour le locataire de renoncer tous les 3 ans. Nous allons maintenant pouvoir vivre heureux au travail. M. le Baron ne pourra plus nous chasser. Tekst onderaan: Travailleurs de la terre! Les socialistes avaient demandé le bail obligatoire de 15 ans pour tous les cultivateurs. Pour obtenir le vote du parlement, ils avaient concédé le bail général de 9 ans. Les libéraux, catholiques et démocrates-chrétiens ont voté contre cette proposition. Voulez-vous pour toujours le bail à long terme? Votez pour les socialistes! Le Conseil Général du P.O.B. Zie ook: af000608 FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"