355.00126: Stukken betreffende de werking van het provinciaal SP-bestuur - sp.a-federatie West-Vlaanderen
"Collection: sp.a West-Vlaanderen; Archiefgeschiedenis: De provinciale federatie werd opgericht in 2000. Voordien is er wel sprake van SP West-Vlaanderen mét een provinciale voorzitter, maar het betreft hier eerder een informeel orgaan, waarin de diverse provinciale federaties met elkaar overlegden (bijvoorbeeld wat betreft de besluitvorming in de provincieraad, bij de voorbereiding van federale en provinciale verkiezingen of bij administratieve problemen). Omdat de federatie Brugge met haar voormannen Achiel en Frank van Acker hier duidelijk het voortouw namen werden de stukken met betrekking op deze informele “SP West-Vlaanderen” bij de federatie Brugge ondergebracht. De stortingslijst bevat 442 stukken, opgeborgen in 52 dozen (5,72 lopende meter) en is enkel toegankelijk na een gemotiveerde aanvraag bij de archiefvormer. Het is de bedoeling de verschillende archieven in dit “conglomeraat” – samen met eerdere schenkingen van dezelfde archiefvormers – te onsluiten door middel van een inventaris.Biografie: De partijfederatie die vandaag door het leven gaat als sp.a federatie West-Vlaanderen, werd opgericht in 2000. Nochthans werd de naamsverandering sp.a pas één jaar later door de partij geofficialiseerd. West-Vlaanderen liep met andere woorden een jaar voorop. Voor 2000 bestond er wel al een federatie West-Vlaanderen van de Socialistische Partij (SP) mét een provinciale voorzitter, maar dat was veeleer een informeel orgaan, waarin de diverse federaties uit de provincie met elkaar overlegden (bijvoorbeeld met het oog op de besluitvorming in de provincieraad, de voorbereiding voor de federale en de provincieraadsverkiezingen of bij administratieve problemen). De fusie van alle West-Vlaamse arrondissementsfederaties, was een logisch gevolg van de evolutie in de kieswetgeving, waarbij vanaf 2003 voor het eerst met provinciale kieskringen gewerkt wordt, uiteraard behalve in de provincie Vlaams-Brabant. Level of description: Item; Series: 355.00122.00126: SP/sp.a federatie West-Vlaanderen"