af017026: Klerikale werkmansliefde - Volksdrukkerij; BWP (1925)
"tekst: Provinciale Verkiezingen 1925. Klerikale werkmansliefde. Wij staan voor de kiezing en uit oude gewoonte loopt het hart der klerikalen over wederom van liefde tot de werklieden! Peins ne keer! Tot in 1893, toen de socialisten in den provincieraad nog geen zitting hadden, vonden die heeren geen cent om de onvrijwillige werklozen tegen de ellende te vrijwaren. In 1913, nadat de verkiezingen vier socialisten in den raad hadden gebracht, wordt op dezer voorstel eene som van 8000 frank gestemd. In 1921, als 24 socialisten van den raad deelmaken, wordt dank aan ons optreden EEN MILJOEN gestemd om de getroffenen der nijverheidscrisis te helpen en de vakbonden te steunen. De socialisten moeten gedurig aandringen om het uitbetalen in tijds gedaan te krijgen. In 1922 stelden de socialisten voor om elk jaar eene som van 500.000 frank te voorzien als rechtstreekse tusschenkomst der provincie ten voordeele der werkloozen. De katholieken BELOOFDEN er te zullen aan denken maar vergaten het. In 1923 herinnerden de socialisten hun voorstel en bekwamen eindelijk eene som van 200.000 frank om de werkloozen gezinshoofden te ondersteunen. De niet gehuwden mochten verhongeren! De socialisten protesteerden en vroegen om ook de niet gehuwden van dien steun te laten genieten. Om die uitgave te bestrijden deden de socialisten het voorstel om het crediet voor 1924 van 200.000 op 500.000 frank te brengen. De kristen demokraten vroegen de verwerpen en de katholieken verwierpen dat voorstel! De socialisten deden verder den steun aan de vakbonden vermeerderen. De socialisten vroegen een crediet van 30.000 frank om de werklieden die in den vreemde arbeiden ernstig te helpen. Zij herhaalden dit voorstel elk jaar. De klerikalen verwierpen het, maar schonken 15.000 fr. voor de klerikale franschmaasgilde. Ziedaar enige staalkens dier zoogezegde liefde voor den werkman. De dag nadert om hun die houding betaald te zetten. Wordt Lid der socialistische Vakbonden en stemt op 8 November voor de SOCIALISTEN die alleen altijd en overal strijden voor de verdediging uwer belangen. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"