vl000409: Centrale Des Métallurgistes - Javaux
"Vlag van de Centrale Des Métallurgistes van Verviers, 1882-1911. Aan de broekzijde de stam en enkele takken van een eik, waarop de namen van verschillende beroepen op banderollen zijn aangebracht: Forgerons, Ajusteurs, Tourneurs, Fraiseurs, Modeleurs, Serruriers, Raboteurs, Tuyateurs. Onder de naam van de organisatie, eveneens geschreven op een banderol in een halve cirkel, een lint met een goudkleurige ster in het midden. Eronder een meetlat en een passer met daaronder een Ionische zuil. Aan de voet van de zuil een aambeeld, een tandrad, een boor, een nijptang en een hamer. Deze afbeelding is omgeven door een lauwerkrans. Links en rechts van de zuil een jaartal. Onderaan de boomstam de leuze: un pour tous, tous pour un. Het witte veld is afgeboord met een groene en twee rode banen. Op de onderste rode baan in goudkleurige letters de plaatsnaam. Aan de vluchtzijde en onderaan, alternerend groene en witte franjes. Aan de broekzijde en bovenaan is de vlag afgewerkt met een goukleurig passement. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"