086.00038: Documentatiemap betreffende de internationale unie van sociaaldemocratische opvoeders Europese integratie, de schoolkwestie en de subsidiëring van het rijksonderwijs - Van Dijck, Frans
"Collection: Van Dijck Frans; Biografie: Frans Van Dijck werd op 7 juli 1900 geboren te Antwerpen waar hij voor onderwijzer studeerde. Na de Eerste Wereldoorlog engageerde hij zich in de Praktisch Idealisten Associatie (PIA), een pacifistische en non-conformistische organisatie die vooral in Nederland aanhang had. Van de Antwerpse afdeling maakte onder andere Ger Schmook deel uit. Vanaf 1920 was Van Dijck bestuurslid van het Syndicaat van het Antwerpsch Onderwijzend Personeel (SAOP), een aanvankelijk onafhankelijke vakbond die zich later aansloot bij de Syndikale Kommissie. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van ACOD-sector onderwijs in Antwerpen en nationaal ondervoorzitter. Het Nederlands droeg zijn speciale belangstelling weg. Zo was hij lid van de Taalzuiveringscommissie. Na zijn pensionering behoorde hij tot de oprichters van de Vereniging van het Socialistisch Onderwijzend Personeel (VSOP). Frans Van Dijck overleed op 18 april 1974. Level of description: File; Series: 086: Archief van Frans Van Dijck"