098.00141: Jaarverslag over 2005 - De Culturele Centrale; Linx+
"Collection: Linx+; Biografie: De Culturele Centrale werd als vzw opgericht in 1965, met als doel bij te dragen tot een democratische samenleving vanuit een socialistische visie. Het middel hiervoor was het organiseren van culturele, educatieve, activerende en sensibiliserende activiteiten. Belangrijk hierbij is dus de idee dat culturele activiteiten meer moeten zijn dan enkel amusement: ze zijn het liefst ook kritisch en engagerend. Die activiteiten omvatten o.a. reizen, daguitstappen, tentoonstellingen, bedrijfsbezoeken, de uitgave van boeken, posters en brochures, evenals het verschaffen van korting voor allerlei culturele activiteiten. De Culturele Centrale ontstond oorspronkelijk als een onderdeel van de socialistische vakbond ABVV. In 2003 werd de naam veranderd naar Linx+.Biografie: De Culturele Centrale werd als vzw opgericht in 1965. In 2003 werd de naam veranderd naar Linx+. Vandaag is Linx+ formeel nog steeds een deel van het ABVV, maar het kan een vrij autonome koers varen. Sinds 1996 wordt Linx+ gesubsidieerd door het Ministerie van Cultuur van de Vlaamse overheid. Verder werkt Linx+ nauw samen met ABVV-senioren (dat formeel een deel is van Linx+, maar de facto onafhankelijk is), de Federatie van Organisaties voor Volksontwikkelingswerk (FOV), het Steunpunt voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk (SoCiuS), het Nationaal Verbond der Socialistische Mutualiteiten e.a. De structuur van Linx+ bestaat uit een landelijk secretariaat dat bevoegd is voor heel Vlaanderen en regionale secretariaten in Antwerpen, Mechelen-Kempen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Binnen de regio's zijn er ook nog lokale afdelingen. Het landelijk secretariaat houdt zich vooral bezig met het ondersteunen van de regionale afdelingen, terwijl deze laatste zich - samen met de lokale afdelingen - vooral bezig houden met het organiseren van activiteiten. Paul Van Hoorick is de huidige directeur van Linx+. Hij volgde Jos Coenen op in 1998. Level of description: Item; Series: 098: Archief van Linx+ en zijn voorganger de Culturele Centrale"