630.6: Ledenlijst van NJN-afdeling Gent II - NJN-afdeling Gent II
"Collection: Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM); Level of description: File; Biografie: De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie werd opgericht in 1920. Ze heeft als doel om jongeren met interesse voor de natuur bij elkaar te brengen. De NJN organiseert excursies en kampen en doet aan natuurstudie, -beheer en -bescherming . Al in de jaren 1930 had de NJN contacten met geïnteresseerden uit België en een aantal Belgen werden zelfs lid van de NJN (voornamelijk uit Gent). De Tweede Wereldoorlog maakte hier echter een eind aan. Onder impuls van Flip Polk werden er na de oorlog weer contacten opgenomen, wat in maart 1949 leidde tot de oprichtingen van een NJN-afdeling in Antwerpen. Afdeling Gent werd opgericht zijn op 27 december 1957. Het is echter onbekend wanneer afdeling Gent II is opgericht. Vanaf de tweede helft van de jaren 1950 werd er vanuit het hoofdbestuur van de NJN op aangedrongen dat er in België een aparte jeugdbond zou worden opgericht. Het initiatief werd genomen door Antwerpen. In 1959 werd de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie (BJN) opgericht. De andere NJN-afdelingen in Vlaanderen werden ook deel van de BJN. Series: 630: Archief van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), NJN-district 8, NJN-afdeling Antwerpen en NJN-afdeling Gent II"