422.0338: Dossier betreffende TOP-coachmethodieken - de8
"Collection: 422: 422: Archief van De8; Biografie: Voorgeschiedenis met CBW en LIC's Centrum voor Buitenlandse Werknemers 14 maart 1970: een groep vrijwilligers uit Borgerhout, die actief zijn rond de Derde Wereldproblematiek, komt samen om zich te informeren over de situatie van de Marokkaanse gastarbeiders in hun wijk. Toen nog maar 600 in Borgerhout… Deze vrijwilligers richtten een soort onthaalcentrum op dat allerhande activiteiten organiseerde: Nederlandse lessen, ontmoetingen, juridische hulp, hulp bij huisvesting, sensibilisering van de inwoners van Borgerhout…onder de naam Onthaalcentrum voor gastarbeiders. Langzaam aan raakten deze vrijwilligers beter georganiseerd en na twee jaar richtten ze de vzw Centrum voor Buitenlandse Werknemers op. Dankzij subsidies konden vaste medewerkers aangeworven worden. De activiteiten rond huisvesting, jeugdwerk, gezondheidszorg, onderwijs, alfabetisering… werden steeds professioneler. In 1978 werd het CBW het officiële overlegorgaan voor de provincie Antwerpen en bepaalde deelwerkingen werden zelfs geleidelijk aan zelfstandig. In 1990 werd het CBW erkend als Regionaal Integratiecentrum (RIC).