071.00053: Manuscript “Zakspiegel” - Van Acker, Achille
"Collection: Van Acker Achiel; Level of description: File; Biografie: Achiel Van Acker (Brugge, 08/04/1898-10/7/1975) was de vierde van twaalf kinderen van een mandenmaker. Het grote aantal te voeden monden dwong hem ertoe al op jonge leeftijd uit werken te gaan, al hield het hem niet tegen om zich ’s avonds bij te scholen. Van Acker verdiende voor de Eerste Wereldoorlog onder meer de kost als mandenmaker, schippersjongen, bootlosser en arbeider in een steenoven. Na de oorlog vond hij de weg naar de Belgische Werkliedenpartij (BWP), werd beheerder en bestuurder van diverse coöperaties uit het Brugse en secretaris van verschillende gewestelijke en federale vakbonden. In 1932 lag hij ook aan de basis van te ontstaan van het Vlaamsch Weekblad. Daarnaast hield hij samen met zijn vrouw een winkel in tweedehandsboeken open aan de Brugse Eiermarkt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1926 werd van Acker verkozen in de Brugse gemeenteraad en in 1927 volgde hij het afgetreden Kamerlid Motsaert op. Hij zou tot in 1974 volksvertegenwoordiger blijven. Van Acker kwam pas na de Tweede Wereldoorlog op de nationale voorgrond. Hij had dit te danken aan het prestige dat hij had opgebouwd dankzij zijn rol in het verzet en zijn leiding van de clandestiene socialistische partij tijdens de bezetting. Uit deze illegale partij ontstond in 1944 overigens de Belgische Socialistische Partij (BSP). In september 1944 werd hij voor het eerst minister, in 1945 zelfs premier. Hij zou in totaal vier regeringen leiden, waarvan de coalitieregering met de liberalen tussen 1954 en 1958 wellicht de bekendste is. Van Acker speelde een belangrijke rol bij de heropbouw van het land en het herstel van de economie (‘Asiel Sarbong’), de Koningskwestie en het vastleggen van de grondslagen van het huidige Belgische model voor de sociale zekerheid. Hij eindigde zijn politieke carrière als Kamervoorzitter (1961-1974). Van Acker was gehuwd met Anna Verhé en had met haar drie zonen: Jan, Hans en Frank. Series: 071: Archief van Achiel Van Acker"