af003421: Ieder zijn verantwoordelijkheid. Het is nog niet te laat - Het is tijd! - sm Het Licht; Provinciale Metaalbewerkersbond Vlaanderen; Wallaert, Gust
"Affiche uitgegeven in 1960 door de Provinciale Metaalbewerkersbond Vlaanderen tegen de Eenheidswet. Tekst: De Metaalbewerker. A.B.V.V. Provinciale Metaalbewerkersbond. Ieder zijn verantwoordelijkheid. Het is nog niet te laat! Als de kristen-demokratische parlementairen het willen komt de ongelukswet er niet door. Als… dat is de kwestie!!! Reden om te twijfelen: De C.V.P. heeft er in toegestemd de we te stemmen. Ook de kristen-parlementairen geven toe. Volgens Eyskens heeft ieder zijn verantwoordelijkheid: deze van het parlement is één, deze van de syndikale leiders is een ander. Het “Janusgezicht” der kristen-demokraten. De leiders van het A.C.V. mogen dus tegen de ongelukswet zijn. De kristen-parlementairen die hun mandaat aan de A.C.V.-leden te danken hebben mogen er niet tegen zijn. De Paepe, Van den Daele, Claeys, Posson, Bertrand en anderen zijn er niet toe gehouden te luisteren naar A. Cool en consorten. Waarom zouden ze ten andere naar het A.C.V. luisteren? Van het A.C.V. is niets meer te verwachten. Het scenario is gekend. Eyskens verklaart: “Het is te nemen of te laten liggen”. De kristen-demokraten durven niet neen zeggen. Het A.C.V. zal zijn handen in onschuld wassen e verklaren: “We konden het niet beletten”. Volgende week: het rookgordijn. Eyskens wil er spoed achter zetten. Volgende week wordt de publieke opinie afgeleid. Het koninklijk huwelijk zal het rookgordijn zijn. Een rookgordijn van zes millioen bij de vijftig millioen van de koninklijke familie. Voorwaarts en niet vergeten: de solidariteit! Eyskens is slechts sterk als de arbeiders zwak zijn. Zijn meerderheid komt er slechts indien e kristen-demokraten de arbeiders verraden. Eens te meer ligt Uw lot in Uw handen. Twee meesters dienen kan niemand. He gat om Eyskens of de arbeidersbelangen. Beiden gaan niet samen. De A.C.V.-leden moeten di duidelijk weten. Voor hen zoals voor alle arbeiders is er slechts één keuze: “de arbeidersbelangen”. Daarom eendrachtig gestreden met het A.B.V.V. Het is nog niet te laat – Het is tijd! Verantwoordelijke uitgever: G. Wallaert, Vrijdagmarkt, 9, Gent. Drukk. “Het Licht”, Gent – 7229."