af015576: "Mijn mama. Ik heb haar nooit gekend." - Amnesty International Vlaanderen; Moeskops, Karen
"Affiche uitgegeven in 2010 door Amnesty International Vlaanderen voor een campagne tegen moedersterfte in Burkina Faso. Afbeelding recto: kindertekening van een zwangere vrouw, twee vogels, een woning en bomen. Tekst recto: “MIJN MAMA. IK HEB HAAR NOOIT GEKEND.” ELKE 60 SECONDEN STERFT EEN VROUW OM LEVEN TE GEVEN. AMNESTY INTERNATIONAL. Afbeelding verso: kleurenfotootjes van vader en zoon, van moeder en kind, en van Dani Klein. Bijschrift verso: Dani Klein: Vrouwen geven leven. Vindt u het normaal dat ze vandaag moeten sterven om leven te geven? Samen met Amnesty wil ik de strijd tegen moedersterfte aangaan. Tekst verso: DAZIBAO* Maart 2010 *Dazibao zijn Chinese muurkranten die voornamelijk dienden om mensen op de hoogte te brengen van de strijd die studenten en andersdenkenden voerden voor de democratie. AMNESTY INTERNATIONAL. MOEDERSTERFTE. ELKE 60 SECONDEN STERFT EEN VROUW OM LEVEN TE GEVEN. Je leest het goed: jaarlijks overlijden 530.000 vrouwen – of één per minuut – aan complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling. 99% van deze sterfgevallen doet zich voor in ontwikkelingslanden, en meer dan de helft in Sub-Sahara-Afrika. Onder “moedersterfte verstaan we het overlijden van een vrouw gedurende haar zwangerschap, bij de bevalling of binnen 42 dagen na de bevalling. Het merendeel van de sterfgevallen kan vermeden worden. Het volstraat dat er voldoende politieke wil is om te voorzien in degelijke, betaalbare en tijdige gezondheidszorg. WE KUNNEN EEN EINDE MAKEN AAN DEZE SCHENDING VAN MENSENRECHTEN. Bloedingen, infecties of ook onveilige abortussen zijn veel voorkomende doodsoorzaken. Simpele maatregelen volstaan om het aantal gevallen van moedersterfte terug te dringen. Zo moeten vrouwen toegang krijgen tot kraamzorg, moet er informatie verspreid worden over seksuele en reproductieve gezondheid, en moeten er minimumnormen voor gezondheidszorg komen. Armoede en moedersterfte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vaak zorgt het overlijden van de moeder ervoor dat een gezin in de armoede terecht komt. Elk jaar verliezen meer dan een miljoen kinderen hun moeder. MOEDERSTERFTE IS NIET ONVERMIJDELIJK, HET IS HET RESULTAAT VAN POLITIEKE KEUZES. Volgens het internationaal recht over mensenrechten heeft iedere overheid de plicht om “alle passende maatregelen te nemen om discriminatie van vrouwen op het gebied van de gezondheidszorg” uit te bannen met name op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid .... Er zijn vele redenen waarom vrouwen niet de vereiste medische zorgen krijgen: de honoraria van de verloskundigen en andere medische kosten zijn te hoog, de kwaliteit van de kraamzorg is ondermaats, de klinieken of medische posten zijn te ver gelegen en er is geen openbaar vervoer. Al die factoren vormen reële obstakels voor vrouwen. Vrouwen zouden voor een bevalling naar een kliniek of medische post moeten gaan. Zo kan moedersterfte vermeden worden. Maar daarvoor moet de kwaliteit van de kraamzorg verbeteren én moeten de financiële obstakels verdwijnen. En daarvoor moeten er duidelijke politieke keuzes gemaakt worden. Bovendien vereisen de mensenrechten dat er een toegankelijk, transparant en effectief systeem komt om toe te zien op de gezondheidszorg, en dat de overheid en het medisch personeel verantwoording afleggen over hun beleid en hun daden. GEZONDHEID IS EEN MENSENRECHT. In het jaar 2000 werden er Millenniumdoelen gesteld door de Verenigde Naties. Volgens de vijfde Millenniumdoelstelling moet de moedersterfte in 2015 met driekwart zijn teruggebracht ten opzicht van 1990. Op dit ogenblik is er echter nauwelijks verbetering merkbaar. Het vijfde Millenniumdoel is het doel waarin de minste vooruitgang wordt geboekt. Ongetwijfeld is het feit dat de Millenniumdoelen voor de landen geen verplichting inhouden daar de oorzaak van. Dit wereldwijde plan om armoede te bestrijden, houdt onvoldoende rekening met de mensenrechten. Schendingen van mensenrechten zorgen ervoor dat mensen arm blijven en vormen een obstakel in het verwezenlijken van de Millenniumdoelen. DE STRIJD TEGEN MOEDERSTERFTE IS EEN STRIJD VOOR MENSENRECHTEN EN GEEN LIEFDADIGHEID. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om moedersterfte terug te dringen. Amnesty vraagt de landen dat ze: • Verantwoording afleggen over hun beleid inzake gezondheidszorg; • Voldoende middelen inzetten voor kraamzorg en reproductieve gezondheidszorg; • Systematisch de economisch, fysieke en culturele obstakels aanpakken die ervoor zorgen dat arme vrouwen geen kraamzorg krijgen; • Ervoor zorgen dat vrouwen actief kunnen deelnemen aan het proces van besluitvorming over kraamzorg; • De mensenrechten van alle vrouwen en mannen erkennen, respecteren en verspreiden, in het bijzonder de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. BURKINA FASO – ENKELE CIJFERS. • Bevolking: 14.017.262 inwoners in 2006Vrouwen maken 51,7% van de bevolking uit. • In Burkina Faso leeft 46,4% van de bevolking onder de nationale armoedegrens. 80% van de armen woont in landelijk gebied, waar er niet genoeg voorzieningen zijn. • In 2007 was het percentage van alfabetisering bij vrouwen 21%, tegenover 36,7% bij mannen. • In landelijk gebied ligt het vruchtbaarheidscijfer op 6,9 kinderen, tegenover 3,7 kinderen in de steden. Het nationale gemiddelde ligt op 6,2 kinderen per vrouw. • Volgens een recente officiële steekproef bevindt de huwelijksleeftijd zich meestal tussen 10 en 19 jaar, terwijl de meerderheid van de samenlevende en gehuwde adolescenten tussen de 14 en 19 jaar oud is. • Jonge vrouwen in landelijke gebieden worden het meest moeder op jonge leeftijd (157 adolescenten op 1.000 in landelijk gebied, tegenover 64 op 1.000 in de steden). • Het budget voor gezondheidszorg is gestegen van 6,3% van het totaal in 2001 tot 8,42% in 2008. Dit budget ligt nog ver van de doelstelling van 15%, vastgelegd door de staatshoofden van Afrikaanse landen tijdens de top van Afrikaanse Unie in Abuja (Nigeria) in 2001. • Gemiddeld moet er 7,5 kilometer afgelegd worden om een medische post te bereiken in 2008, tegenover 9,4 kilometer in 2000. OOK JIJ KAN MOEDERSTERFTE TEGENGAAN! • Hang deze muurkrant op aan je venster, op je werk, in de apotheek, ... Voor extra muurkranten kan je terecht op het nummer 03 271 16 16. • Vraag de Burkinese overheid om moedersterfte in het land terug te dringen. Surf naar de website van Amnesty en stuur een brief naar Seydou Bouda, de Burkinese Minister van Volksgezondheid: www.amnesty.be/stervenomleventegeven • Steun ons en doe een gift op rekeningnummer 000-0000082-82 of via www.amnesty.be/gift. BURKINA FASO. Elk jaar sterven in Burkina Faso 2000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Gemiddeld vijf doden per dag die vaak vermeden hadden kunnen worden. De moedersterfte is het hoogst bij de armste, laagst opgeleide Burkinese vrouwen en zij die op het platteland wonen. Fatou stierf 13 dagen nadat ze een tweeling op de wereld zette. Een week lang betaalden zij en haar man Ali extra geld voor bloedtesten, injectiespuiten, handschoenen, bleekwater, alcohol en medicijnen. De zoektocht naar geld voor al deze producten vertraagde Fatou’s behandeling aanzienlijk. Fatou stierf in het ziekenhuis. Zwangere vrouwen in Burkina Faso hebben het niet makkelijk. Heel wat obstakels verhinderen hen de toegang tot de gezondheidszorg die ze nodig hebben. Obstakels als gebrek aan informatie, discriminatie, financiële hindernissen, armoede en corruptie. Vrouwen zijn zich niet bewust van hun seksuele en reproductieve rechten en hebben vaak geen inspraak in het moment waarop ze zwanger worden. Voor arme vrouwen zijn de kosten van een medische behandeling vaak te hoog, zeker als ze dan nog eens extra moeten betalen aan het ziekenhuispersoneel. De Burkinese overheid erkent het probleem en ontwikkelde reeds ambitieuze plannen die het moedersterftecijfer in sommige delen van het land deden dalen. Toch schieten de plannen vaak te kort door gebrekkige implementatie en een gebrek aan aansprakelijkheid van medisch personeel. Amnesty International roept de Burkinese overheid op om diensten voor gezinsplanning toegankelijker te maken. Gynaecologische zorg moet betaalbaar zijn voor iedereen en gezondheidsfaciliteiten en getraind personeel moeten er over heel het Burkinese grondgebied, ook op het platteland, beschikbaar zijn. Tenslotte spoort Amnesty de Burkinese regering aan de corruptie en wanpraktijken van het ziekenhuispersoneel aan te pakken. Zet onze eisen kracht bij en stuur een brief naar Seydou Bouda, de Burkinese minister van Volksgezondheid. Surf naar de website www.amnesty.be/stervenomleventegeven. Gooi mij niet op de openbare weg, hang mij op! Verantwoordelijke uitgever: Karen Moeskops, Amnesty International Vlaanderen vzw, Kerkstraat 156, 2060 Antwerpen. Tel +32 (0)3 271 16 16. www.amnesty.be. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"