319.00582: dossier betreffende de openingstoespraak voor de Vakbeurs Sanitair-Keukens-Verwarming - De Batselier, Norbert
"Collection: De Batselier Norbert (Vlaams Minister van Economie, Middenstand en Energie - Vlaams Minister van Huisvesting en Leefmilieu - Burgemeester Dendermonde); Biografie: Norbert De Batselier werd geboren op 24 december 1947 te Dendermonde. Na het behalen van zijn licentiaatsdiploma in de Economische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit van Brussel in 1970 werd hij voor 2 jaar aangesteld als navorser op het Centrum voor bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij werd er tot 1978 ook assistent economie. Vanaf 1972 tot 1976 was economisch adviseur bij het ABVV en vanaf 1976 tot 1979 promoveerde hij binnen het ABVV tot directeur van het Vormingsinstituut. Ondertussen doceerde hij tot 1980 sociale economie aan het Hoger Instituut voor Maatschappelijk en Cultureel Werk Antwerpen. Zijn politieke carrière begon in 1979 als kabinetschef van de toenmalige minister Marc Galle. In 1981 werd hij administrateur-generaal bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, een functie die hij na de verkiezingen in 1981 neerlegde om te gaan zetelen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Op 9 mei 1988 werd Norbert De Batselier federaal Staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen. Op 18 oktober 1988 werd hij gemeenschapsminister van Economie, Middenstand en Energie en vice-minister-president van de Vlaamse regering. Hij bleef vice-minister-president tot 13 juni 1995. Van 22 januari 1992 tot 13 juni 1995 ruilde hij de portefeuille van Economie, Middenstand en Energie in en werd hij als Vlaams minister bevoegd voor leefmilieu en huisvesting. Norbert De Batselier was sinds 1 januari 1995 burgemeester van Dendermonde tot 31 augustus 2006. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement van 21 mei 1995 werd hij verkozen in de kieskring Sint-Niklaas-Dendermonde. Tijdens de openingsvergadering van 13 juni 1995 werd hij tot voorzitter van het Vlaams Parlement benoemd. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger en tevens voorzitter van het Vlaams Parlement tot juli 2006. Sinds 24 oktober 2006 mag hij zich erevoorzitter van het Vlaams Parlement noemen. Die eretitel werd hem toegekend door het Bureau van deze assemblee. Hij werd na zijn politiek mandaat directeur bij de Nationale Bank van België. Deze benoeming is uitzonderlijk; centrale banken hebben normaal geen voormalige parlementsvoorzitters in de raad van bestuur. Eind 2014 werd hij 67, waardoor hij bij de regering een aanvraag moest indienen om nog langer directeur te kunnen blijven. Dat verzoek werd afgewezen waarna zijn mandaat afliep. Level of description: Item; Series: 319.00543.00593: Toespraken (algemeen)"