af002538: Marche anti-atomique - Grunhard, Salomon; MUBEF (1966)
"Affiche van Salomon Grunhard (Momon) uitgegeven in 1966 voor de kernstop. Afbeelding: tekening van een rode, ronde vlek (logo). Tekst recto: Marche anti-atomique 24 avril 1966 Bruxelles. Pour l'union des jeunes au service de la paix. Départ 14 h. Place de Bastogne Koekelberg. EDIT. RESP.: MUBEF, 224, RUE ROYALE, BRUXELLES - EXEMPT DE TIMBRE. Tekst verso: Pour l'union des jeunes au service de la paix. TOI AUSSI, TU PARTICIPERAS A LA MARCHE ANTI-ATOMIQUE DES JEUNES! PLACE DE BASTOGNE - KOEKELBERG 24 AVRIL 1966 - 14 H. La paix est loin de régner sur la terre. - L'écart croissant entre une minorité de pays économiquement prilégiés et de nombreuses régions soumeises à la misère est en soi une cause de guerres. -Les hommes, les peuples, sont opprimés par la discrimination raciale, sociale et religieuse, par les dictatures et l'exploitation du travail, le colonialisme et le néo-colonialisme. -La course aux armements, qui engloutit chaque jour plus de 18 milliards de francs, conduit au suicide de l'humanité. -Les divers conflits armés dans le monde sont lourds de périls. En particulier la politique d'escalade aut Vietnam, pratiquée actuellement par le gouvernement américain, paut dégénérer en une guerre nucléaire mondiale. La Paix... c'est l'affaire de tous. La passivité et l'indifférence sont complices des guerres, des misères et de injustices. La jeunesse à un rôle primoridal àn remplir dans la recherche de la paix. En union avec des millions de jeunes à travers le monde, nous appelons l'opinion publique à prendre conschience de son pouvoir et de sa responsabilité dans la stiuation internationale actuelle et de créer un vaste courant d'opinion capable d'influencer les gouvernements pour: -qu'on engage des négociations en vue d'arriver à un désarmement universel et contrôlé; -que chaque Etat puisse adhérer en tant qu'interlocuteur valable à l'Organisation des Nations Unies (admission de la République Populaire de Chine), adaptée à l'évolution de monde, et que cette Organisation dispose de moyens accrus pour la défense de la papix mondiale; -que le traité de Moscou soit étendu: -à l'interdiction des essais nucléaires souterrains; -à la destructions des stocks nucléaires; -aux Etats qui n'y adhèrent pas encore: la République Populaire de Chine et la France; -que la solution du drame vietnamien soit recherchée, par les parties intéressées, dans le droit du peuple du Vietnam à l'auto-détermination sans contrainte; -que la Belgique, en tant que petit pays, puisse jouer un rôle d'agent pacifique en menant une politique autonome et active en faveur de paix. Elle devrati prendre ou épauler toutes initiatives capables de réduire la tension internationale et donner l'exemple de mesures limitées de réduction des armements. NOUS DEMANDONS à l'opinion publique de se rallier aux objectifs suivants qui découlent de notre appel: Plus d'armes ni d'équipements atomiques en Belgique ni pour l'armée belge; Réduction et reconversion des dépenses militaires pour la satisfaction des besoins sociaux et culturels et pour l'aide désintéressée aux pays en voie de développement; Non à la guerre au Vietnam; Abolition des pactes militaires; Cessation de toutes les ecpériences nucléaires y compris soutarreines; Zones dénuclarisées (Europe Centrale, Amérique Latine, Afrique; Pas de dissémination des armes nucléaires; Désarmement total, simultané et contrôlé. Plus jamais de guerre. Nous, jeunes de Belgique de tendances politiques, philosophiques ou religieuses différentes, voulons collaborer et agir contre la guerre et pour la paix. Un monde de Paix est une œuvre de justice sociale dans la liberté, dans la fraternité entre les peuples et dans le respect de toute personne humaine. Jeunes travailleurs et étudiants, Dans vos usines, vos écoles, vos quartiers, préparez une participation massive à cette manifestation en créant votre comité de la marche anti-atomique qui popularisera ses objectifs, organisera le déplacement collectif à Bruxelles le 24 avril et récoltera les fonds pour en assurer le succès. C.C.P. 6745.62 de M. Schmieder, Bd Ad. Max, 166 Bruxelles I. Secrétariat national de la Marche: K.A.J., Avenue Poincaré, 78, Bruxelles 7. BELGISCHE JOODSE JEUGDFEDERATIE / BOUWORDE / CHIROJEUGD (Jongens en meisjes) / CLUB « -20 » / COOP-JUNIOR / FEDERATION DE LA JEUNEESE JUIVE DE BELGIQUE / FEDERATION NATIONALE DES JEUNES GARDES SOCIALISTES / HUMANISTISCHE JONGEREN BEWEGING / JEUNESSE COMMUNISTE DE BELGIQUE / JEUNESSE ETUDIANTE CATHOLIQUE (et JEC FEMININE) / JEUNESSE OUVRIERE CHRETIENNE (et JOC FEMININE) / JONG SOCIALISTEN / KATOLIEKE ARBEIDERSJEUGD / KATHOLIEKE LANDELIJKE JEUGD / KATOLIEK VLAAMS HOOGSTUDENTENVERBOND / KOMMUNISTISCHE JEUGD VAN BELGIE / MOUVEMENT CHRETIEN POUR LA PAIX / MOUVEMENT UNIVERSITAIRE BELGE D'EXPRESSION FRANÇAISE / MUTUALITE DES JEUNES TRAVAILLEURS / MUTUALITEIT DER JONGE ARBEIDERS / PATROS (F.N.P. et F.N.P.F.) / PIONIERSVERBOND VAN BELGIE / UNION DES PIONNIERS DE BELGIQUE / VERENIGING DER VLAAMSE STUDENTEN / VLAAMS VERBOND DER KATHOLIEKE SCOUTS / RODE VALKEN EN PIONNIERS. Vertaalde tekst recto: Anti-atoommars 24 april 1966 Brussel. Voor de eenheid der jongeren in dienst van de vrede. Vertrek 14 u. Bastenakenplaats Koekelberg. VERANTW. UITG.: MUBEF, KONINGSSTRAAT 224, BRUSSEL - VRIJ VAN ZEGEL. Vertaalde tekst verso: Voor de eenheid der jongeren in dienst van de vrede. JIJ OOK ZULT DEELNEMEN AAN DE ANTI-ATOOMMARS DER JONGEREN! BASTENAKENPLEIN - KOEKELBERG 24 APRIL 1966 - 14 UUR. De vrede heerst nog lang niet over de aarde... -de groeiende tegenstelling tussen een minderheid van economisch bevoorrechte landen en de talrijke ontwikkelingslanden; -de rassendiscriminatie, de sociale onrechtvaardigheid, de godsdienstige onverdraagzaamheid, de dictaturen, de arbeidsuitbuiting, het kolonialisme en het neokolonialisme; -de bewapeningswedloop, die iedere dag 18 miljard frank opslokt. De verschillende gewapende conflicten over de wereld dragen in zich het gevaar voor oorlogen. In het bijzonder kan de « escalade »-politiek, die tegenwoordig in Vietnam gevoerd wordt, ontaarden in een nucleaire wereldoorlog. De vrede is een gemeenschappelijke zaak. De passiviteit en de onverschilligheid zijn de handlangers van de oorlogen, de ellende en de onrechtvaardigheid. De Belgische jeugd heeft een belangrijke rol te vervullen in de vestiging van de vrede. Gezamenlijk met miljoenen jongeren over de ganse wereld, roept zij de publieke opinie op om zich bewust te worden van haar macht en haar verantwoordelijkheid in de huidige internationale toestand en om een uitgebreide opiniestroming te verwekken die in staat is de regering te beïnvloeden opdat: -men onderhandelingen zou beginnen met het doel een universele en gecontroleerde ontwapening te bereiken; -iedere Staat als volwaardige gesprekspartner zou kunnen toetreden tot de aan de wereldevolutie aangepaste Verenigde Naties (toetreding van de Chinese Volksrepubliek) en opdat deze organisatie zou beschikken over de middelen ter verdediging van de wereldvrede; -het Pact van Moskou zou uitgebreid worden: -tot het verbod der ondergrondse kernproeven; -tot de vernietiging der kernvoorraden; -tot de staten die er nog niet bij aangesloten zijn: de Chinese Volksrepubliek en Frankrijk -de oplossing van het Vietnamese drama door de betrokken partijen zou nagestreefd worden, rekening houdend met het recht op zelfbeschiiking, zonder dwang, van het Vietnamese volk; -België, als een klein land, een rol van vredesagent zou spelen, door het voeren van een autonome en actieve politiek ten gunste van de Vrede. Ons land zou ofwel initiatieven moeten nemen, ofwel initiatieven ondersteunen die de internationale spanning zouden kunnen verminderen en de bewapeningsvermindering in de hand werken. WIJ VRAGEN de publieke opinie zich te scharen achter de volgende objectieven die voortvloeien uit onze oproep: Geen atoomwapens noch -uitrustingen meer in België, noch voor het Belgisch leger; Vermindering en omschakeling der militaire uitgaven voor de voldoening der sociale en culturele behoeften en voor belangloze hulp aan de ontwikkelingslanden; Neen aan de oorlog in Vietnam; Afschaffing der militaire verdragen; Stopzetting van alle atoomproeven, de ondergrondse inbegrepen; Kernvrije zones (Centraal-Europa, Latijns-Amerika, Afrika); Geen verspreiding der kernwapens; Vernietiging van alle kernwapens; Volledige, gelijktijdige en gecontroleerde ontwapening; Nooit meer oorlog. Wij, jongeren van België behorende tot verschillende politieke, filosofische of godsdienstige strekkingen, willen samenwerken en optreden tegen de oorlog en ten gunste van de vrede. Een wereld in vrede is slechts mogelijk dankzij sociale rechtvaardigheid, vrijheid, broederschap tussen de volkeren, alsmede een geest van eerbied voor de menselijke persoon. Jonge arbeiders en studenten, In uw fabrieken, scholen, wijken, bereidt een reusachtige deelneming aan deze manifestatie voor, door de oprichting van een comité voor de anti-atoommars, dat o.m. zijn objectieven zal verspreiden, een collectieve verplaatsing naar Brussel op 24 april zal organiseren en te dien einde de nodige fondsen zal verzamelen. P.C.R. 6745.62 van M. Schmieder, Ad. Maxlaan, 116, Brussel I. Nationaal Secretariaat van de Mars: K.A.J., Poincarélaan 78, Brussel 7. BELGISCHE JOODSE JEUGDFEDERATIE / BOUWORDE / CHIROJEUGD (Jongens en meisjes) / CLUB « -20 » / COOP-JUNIOR / FEDERATION DE LA JEUNESSE JUIVE DE BELGIQUE / FEDERATION NATIONALE DES JEUNES GARDES SOCIALISTES / HUMANISTISCHE JONGEREN BEWEGING / JEUNESSE COMMUNISTE DE BELGIQUE / JEUNESSE ETUDIANTE CATHOLIQUE (et JEC FEMININE) / JEUNESSE OUVRIERE CHRETIENNE (et JOC FEMININE) / JONG SOCIALISTEN / KATOLIEKE ARBEIDERSJEUGD / KATHOLIEKE LANDELIJKE JEUGD / KATOLIEK VLAAMS HOOGSTUDENTENVERBOND / KOMMUNISTISCHE JEUGD VAN BELGIE / MOUVEMENT CHRETIEN POUR LA PAIX / MOUVEMENT UNIVERSITAIRE BELGE D'EXPRESSION FRANÇAISE / MUTUALITE DES JEUNES TRAVAILLEURS / MUTUALITEIT DER JONGE ARBEIDERS / PATROS (F.N.P. et F.N.P.F.) / PIONIERSVERBOND VAN BELGIE / UNION DES PIONNIERS DE BELGIQUE / VERENIGING DER VLAAMSE STUDENTEN / VLAAMS VERBOND DER KATHOLIEKE SCOUTS / RODE VALKEN EN PIONNIERS. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"