443: Archief van TACB-afdeling Lokeren - TACB-afdeling Lokeren
"Collection: TACB-afdeling Lokeren; Archiefgeschiedenis: Het archief van de TACB-afdeling Lokeren werd tot 1994 bewaard in het Volkshuis aan de Grote Markt in Lokeren.Biografie: De Textielarbeiderscentrale van België (TACB) groepeerde de ABVV-leden die werkzaam waren in bedrijven die stoffen vervaardigden. In de regio Lokeren waren er echter niet zo heel veel van die bedrijven, waardoor de afdeling vrij klein bleef. In 1974 werd zelfs beslist om Lokeren een deel te maken van de veel grotere afdeling Sint-Niklaas. In 1978 werd deze beslissing echter teruggedraaid en werd Lokeren weer een zelfstandige afdeling. In 1984 fusioneerde de afdeling dan toch opnieuw met Sint-Niklaas, wat zo bleef tot en met 1993. In dat jaar fusioneerde de TACB met de Centrale der Kleding en Aanverwante Vakken van België (CKAVB) en de Centrale der Diamantarbeiders tot het ABVV Textiel-Kleding-Diamant. De secretarissen van de TACB-afdeling Lokeren waren: · Gustaaf Broucke (minstens 1957-1973) · Eddy Reyns (1973) · René Heyninck (1974-1977) · Theophiel Philips (1978-1984) · René Heyninck (1984-1988) · Patrick De Backer (1989-minstens 1990)Eind 1994 werd het overgedragen aan het toenmalige AMSAB. Het volledige archief bestaat slechts uit één reeks: de verslagen van de bestuursvergadering uit de periode 1957-1990. De reeks is volledig en biedt een goed overzicht van de werking van deze afdeling. Level of description: Fonds; Series: TACB-afdeling Lokeren; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"