092.00112: Dossier betreffende een geschil tussen sm Vooruit nr.1 Gent (eiser) en Elodie van Geert, gewezen gerant van een winkel van de eerste (verweerder), betreffende de terugbetaling van tekorten op haar inventaris. - Schauvlieghe, Madeleine
"Collection: Schauvlieghe Madeleine; Biografie: Madeleine Schauvlieghe (1893-1968) studeerde in 1912 af aan het Athenée de Jeunes Filles te Gent. Wanneer in 1922 vrouwen toegang kregen tot het beroep van advocaat werd ze de eerste vrouw aan de Gentse balie. Ze trad daarmee in de voetsporen van de befaamde feministe Marie Popelin, die in 1888 afstudeerde als doctor in de rechten, maar nooit toegang kreeg tot de balie. Madeleine Schauvlieghe zou nooit huwen, omdat in het Interbellum gehuwde vrouwen nog de machtiging van hun echtgenoot nodig hadden om een vrij beroep uit te oefenen. Via haar broer Arthur, gehuwd met Marie Anseele, dochter van Edward Anseele sr, kwam ze in contact met Edward Anseele jr. Ze zouden tot hun dood een liefdesrelatie onderhouden, zonder ooit te huwen. Madeleine Schauvlieghe was ook één van de advocaten van de socialistische beweging, voornamelijk in het Interbellum en de eerste twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Ze bleef tot haar overlijden actief als advocaat. Level of description: File; Series: 092: Archief van Madeleine Schauvlieghe"