544: Archief van Jaak Withages - Withages, Jaak
"Collection: Withages Jaak; Biografie: Jaak Withages werd geboren te Borgerhout op 2 juli 1920. Hij begon zijn loopbaan als metaalbewerker in een klein bedrijf en werkte later als scheepshersteller. Reeds in 1936 werd hij lid van de PMB. In augustus 1942 trad hij toe tot de Kommunistische Partij, op voorspraak van Frans Horemans en Frans Van Haver. Tijdens de bezetting was door zijn ouders onderdak verleend aan verschillende kameraden waaronder B. Van Hoorick, G. Vercammen en F. Van Haver. Samen met hen voerde hij opdrachten uit zoals het verspreiden van illegaal drukwerk. Vanaf eind 1950 werkte Withages in vast dienstverband voor de partij. Nadat hij eerst politiek secretaris André Desmet van de KP-Federatie Oostende had vervangen, werd Withages in 1956 politiek secretaris van de Limburgse KP-Federatie. Vier jaar later, in 1960, keerde hij terug naar Antwerpen als politiek secretaris van de KP-Federatie Antwerpen. In 1974 ging Withages naar Brussel waar hij lid werd van het nationaal secretariaat en het politiek bureau van de KP. Hij werd nationaal secretaris en één van de spilfiguren van de politieke controle-commissie. Withages was ook provincieraadslid voor de KPB en voorzitter van de vzw Club Jef Van Extergem. Hij was eveneens verantwoordelijke voor de uitgave van De Shopman, het bedrijfsblad van de KPB-Afdeling Scheepsherstellers. Jaak Withages overleed op 21 november 1993. Een omvangrijk deel van dit archief bestaat uit het materiaal dat Jaak Withages jarenlang verzamelde rond de figuur van Jef Van Extergem (Vlaams communistisch voorman, 1898-1945). Met zijn verzameling organiseerde hij een tentoonstelling : Jef Van Extergem en zijn tijd. In deze verzameling vinden we heel wat documentatie rond activisme en de Vlaamse Beweging.Een belangrijk deel van het archief heeft betrekking op het vakbondswerk - voornamelijk van de KPB - in het scheepsherstellingsbedrijf. De documenten belichten vooral de activiteiten van Withages als verantwoordelijke voor De Shopman en de problemen in het scheepsherstellingsbedrijf.Verder bevat dit archief ook materiaal rond de administratieve en politieke werking van de KPB en dan vooral de KPB-Federatie Antwerpen. Dit archief vult een aantal archieven aan die ook beschreven zijn door het CLM: het Antwerps en Mechels archief van de PMB, het archief van Jos Van Eynde en dat van Louis Roth. Level of description: Fonds; Series: Withages Jaak; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"