080.00006: Lijsten van de Vlaamse Federatie van Socialistische Muziekkorpsen en Zangkringen van België v.z.w. : adressen van aangesloten verenigingen en van lokale provinciale en nationale bestuursorganen - Christiaenssens, Frans
"Collection: Christiaenssens Frans; Biografie: Frans Christiaenssens was een geboren en getogen Antwerpenaar wiens jeugd zich afspeelde in de Seefhoek. Zijn vader was boekdrukker, zijn moeder huisvrouw. Hij startte zijn loopbaan als fietsenmaker en kwam vrij snel in contact met socialistische jongeren- en syndicale organisaties. De Centrale der Metaalbewerkers stelde hem in staat om te studeren aan de Arbeidershogeschool in Ukkel, waar hij het diploma maatschappelijk assistent behaalde. In de jaren 30 militeerde hij in de Anti-Oorlogsliga. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij verkozen in de gemeenteraad van Merksem, in de Antwerpse provincieraad en ten slotte, in 1958, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 1964 werd hij eerste schepen van Merksem. Zijn politieke carrière liep parallel met zijn syndicale carrière. In 1946 werd hij gewestelijk secretaris van de Centrale der Kleding; in 1952 werd hij nationaal secretaris ervan. Voorts was hij ook bijzonder actief in diverse socialistische socioculturele organisaties uit het Antwerpse, en verzamelde hij er een batterij lidmaatschappen en mandaten. Level of description: File; Series: 080: Archief van Frans Christiaenssens"