af010499: Grote kuis? - SAGO - Latijns-Amerika Centrum (1993)
"Affiche uitgegeven in 1993 door SAGO Latijns-Amerika Centrum (Antwerpen) voor solidariteit met de Colombianen. Afbeelding recto: zwart-witfoto van drie kleine Colombiaanse jongetjes die proberen een gesprek te voeren met een MP. Tekst recto: Affiche. De Andere Kant. Grote kuis? SAGO vzw LATIJNSAMERIKACENTRUM Lange Lozanastraat 14, 2018 Antwerpen 03/237.56.30. Afbeelding verso: zwart-witfoto van een straathandelaar en zwart-witfoto van een jongetje liggend op een stenen bank. Tekst verso: Opinie. De Andere Kant. Grote kuis? Op 27 september 1993 legden honderden straatkinderen, prostituées, papierophalers en straatverkopers het verkeer lam in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Wij zijn een sic wegwerpmensen, we zijn burgers, riepen ze. De karavaan trok naar het gemeentelijk kerkhof, om het lichaam van de vermoorde Miguel Angel Martinez, bijgenaamd 'El Poeta' te begraven. El Poeta bracht de poëzie van grote Latijns-Amerikaanse schrijvers bij de bewoners van de sloppenwijken en de viaducten. Hij was een sprankeltje hoop voor duizenden. Op 16 september werd hij door een politieagent hardhandig in elkaar geslagen. Hij overleed drie dagen later aan z'n verwondingen. El Poeta is maar één van de duizenden dodelijke slachtoffers van de 'limpieza social' (de sociale schoonmaak). In Colombia leeft één vijfde van de bevolking onder de armoedegrens. In de immense krottenwijken zijn er totaal geen voorzieningen. Sociale zekerheid is onbestaande. In de grootsteden treft men een leger daklozen, lijmsnuivers, straatkinderen en prostituées aan. Voor de politie en de gegoede burgerij is dit uitschot, 'desechados' (wegwerpmensen). Zij genieten geen enkele wettelijke bescherming en hebben geen recht op leven. Een lijk op straat hoort tot het dagdagelijkse straatbeeld. Politie en huurmoordenaars nemen het recht in eigen handen om de straten schoon te vegen. 's Nachts organiseren zij schoonmaakacties waarbij heel wat doden en gewonden vallen. Tien procent van de slachtoffers zijn jonger dan 18 jaar. Dikwijls worden de schoonmaakacties aangekondigd met de lugubere slogan uitgenodigd op je eigen dood. Samen met de mensenrechtenorganisaties in Colombia willen wij de autoriteiten onder druk zetten om deze slachtpartijen te stoppen en de stemlozen een stem te geven. Reeds verschillende malen heeft internationale druk het tij doen keren. Wil je onmiddellijk aan de slag dan kan dit met onze 'Limpieza social'-koffer. Hierin ligt het actiemateriaal op jou te wachten: petitielijsten, voorbeeldbrieven, een video, een rechtbankspel en een actiekrant. We rekenen op je solidariteit. Geef ons een seintje. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"