af005996: Zuid-Afrika. De ABC-uitdaging - D'Haese, Tineke; Oxfam-Wereldwinkels
"Affiche uitgegeven in 2007 door Oxfam-Wereldwinkels voor eerlijke handel met Zuid-Afrika. Tekst: Zuid-Afrika. De ABC-uitdaging. Aids. De Verenigde Naties (UNAIDS) schatten het aantal seropositieven in Zuid-Afrika op 5,5 miljoen, ruim 8 % van de bevolking. De officiële cijfers hebben het over 600 aidsdoden per dag. De ziekte heeft een zeer zwaar negatief effect op de ontwikkeling van het land. Lange tijd heeft de regering het probleem geminimaliseerd. Pas de laatste jaren werden verschillende aidsprogramma's ontwikkeld. Maar nog altijd te weinig. Black Economic Empowerment (BEE). Het BEE-beleid wil de economische ondervertegenwoordiging van de zwarte bevolking wegwerken. Het moedigt bedrijven aan tot maatschappelijk verantwoord ondernemen: door de zwarte werknemers te vormen, door hen te laten deelnemen aan het bestuur van het bedrijf, door de eigendom te herverdelen. Of Black Economic Empowerment een succes is? Een kleine zwarte elite is onder impuls van BEE allicht rijk geworden. Maar voor de arme meerderheid heeft deze 'positieve discriminatie' voorlopig weinig verlichting gebracht. Criminaliteit. In de eerste helft van 2007 werden in Zuid-Afrika ruim 200 bankautomaten opgeblazen. Dagelijks sterven in het land 50 mensen een niet-natuurlijke dood. De talloze verkrachtingen, inbraken, car- en homejackings worden als een nationale crisis beschouwd. Het overgrote deel ervan is toe te schrijven aan de grote hoeveelheid vuurwapens die circuleren. Foto: Tineke D'haese. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"