373.22: Stukken betreffende de algemene vergadering op 18/11/1964 - Propagateurs de la Coopération
"Collection: Les Propagateurs de la CoopÃ©ration; Biografie: Les Propagateurs de la Coopération (de Nederlandse benaming De Verspreiders van de Koöperatie werd nauwelijks gebruikt) was een vzw onder de brede vleugels van de socialistische coöperatieve beweging. Ze vond haar oorsprong bij de congressen van de Belgische Coöperatieve Dienst/ Office Coopérative Belge in de vroege jaren 1920, waar meermaals de wens werd uitgedrukt enkele lessen over de coöperatie in te schrijven in de programma’s van het primaire en secundaire onderwijs. Met dit doel werd op 22 juli 1925 de Propagateurs de la Coopération opgericht. Haar voornaamste taak werd omschreven als “het begunstigen en organiseren van het coöperatieve onderwijs en meer in het bijzonder het overhalen van de openbare overheid tot het inschrijven van de coöperatie in het programma van de rijksscholen.” Haar beginkapitaal werd verkregen uit de winsten van de Internationale Coöperatieve Tentoonstelling te Gent (1924), waarna deze verder werden aangevuld met lidgelden, giften en de verkoop van publicaties. Aanvankelijk richtte ze al haar pijlen op de oprichting van een universitaire leerstoel Coöperatie te Luik, Gent en Brussel, waarop enkel door de Université Libre de Bruxelles, dankzij de onvoorwaardelijke steun van professor Louis de Brouckère, in werd gegaan (1926). Na de pensionering van de Brouckère in 1939 werd de leerstoel niet meer bezet en de naoorlogse kandidatuur van professor Paul Lambert werd niet aanvaard. Vanaf 1935 werden ook Coöperatieve Seminaries georganiseerd onder leiding van de Brouckère. Deze studiedagen – met een 15-tal geïnteresseerden – leidden tot een aantal publicaties onder de reeksnaam “Studies” en liggen aan de basis van een aantal studiegroepen binnen de coöperaties van Luik, Charleroi, Antwerpen en Gent. Een aantal leerlingen werd ook afgevaardigd naar de Internationale Coöperatieve Scholen van de Internationale Coöperatieve Alliantie. Een derde zwaartepunt, naast de leerstoel en de seminaries was de uitgave van boeken en publicaties. Level of description: File; Series: 373: Archief van Les Propagateurs de la Coopération"