037.158: Pamfletten tegen het militarisme - Socialistische Jonge Wacht (SJW)
"Collection: Socialistische Jonge Wacht (SJW); Level of description: File; Biografie: De Socialistische Jonge Wacht (SJW) was sinds haar oprichting in de 19e eeuw de politieke vleugel van de jongerenbeweging van de socialistische partij. De wederopbouw van de in 1940 ontbonden beweging kwam na 1945 slechts geleidelijk op gang. In Vlaanderen werden de kernen die onmiddellijk na de Bevrijding ontstonden, vervangen door een nieuwe groepering: de Jongsocialisten. Tussen 1945 en 1964 bestond de SJW alleen in Brussel en Wallonië onder de benaming Fédération Nationale des Jeunes Gardes Socialistes (FNJGS). Niet alleen door die regionale beperking was ze niet de enige jeugdorganisatie van de BSP, ze richtte zich ook vooral tot de 18 tot 25-jarigen. Bovendien deed ze alleen aan politieke opvoeding van haar leden. Andere organisaties in de Belgische Socialistische Partij (BSP) namen andere categorieën jongeren op: Rode Valken, Gymsports ... De organisatie telde maximaal een 2500 leden – vooral werkende jongeren – en was dus eerder een kader- dan een massaorganisatie. De belangrijkste werkingsassen van de FNJGS waren de antimilitaristische en de internationale werking. In 1948 kwamen grote meningsverschillen naar boven over de in te slagen weg: een meer politieke werking of een klassieke jeugdwerking. Na 1954 kwam er een heropleving van de activiteiten, wat toe te schrijven was aan de overwinning van de linkervleugel op het politiek congres. Belangrijk element in die evolutie was de intrede (het entrisme) van enkele trotskisten vanaf 1950. De nieuwe leiding stimuleerde een reeks nieuwe activiteiten: kadervorming, vakantiekampen, interne berichtenbladen en een documentatiedienst. Ook de internationale relaties werden uitgebreid en de campagnes tegen het militarisme werden opgevoerd. Geleidelijk distantieerde de SJW zich van de BSP. De tegenstelling kwam tot een hoogtepunt op de manifestatie in 1964 ter gelegenheid van 100 jaar Socialistische Internationale. De rellen die toen plaatsvonden, leidden tot sancties van de BSP tegen de leiding van de SJW. Toen enkele maanden later de tendens rond La Gauche uit de partij werd gezet, volgde de meerderheid van de SJW-leiding de dissidenten. De SJW werd toen een autonome organisatie met kernen in de grote steden, maar zonder nationale structuur. Het ledenaantal daalde toen van een 2500 tot enkele honderden.