180.00002: Notulen van de bestuursvergaderingen - SM Vooruitgang Lokeren
"Collection: SM De Vooruitgang Lokeren; Archiefgeschiedenis: Dit deel bevat eveneens de notulen van de algemene vergaderingen van 24 december 1911, 27 juli 1913 en 2 augustus 1914.Biografie: In Lokeren kwam het socialisme bijzonder moeizaam van de grond. Spijts aanhoudende pogingen van de Gentse socialisten om er de katholieke suprematie te bekampen door het oprichten van coöperaties kwam er van een echte doorbraak nooit iets terecht. De diverse pogingen die aan de officiële oprichting van De Vooruitgang in1906 voorafgingen, waren erg experimenteel, konden maar verwezenlijkt worden mits de hulp van buitenaf en misten bovendien elke wettelijke basis. In het stakingsjaar 1891 richtten de Gentenaars er de coöperatie De Toekomst op, een initiatief dat reeds in 1892 strandde en nog even werd verdergezet door De Toekomst uit Sint-Niklaas. Omstreeks 1898 probeerde men het nogmaals via De Zon te Zele, een coöperatieve bakkerij die vanuit Vooruit Gent werd opgericht met het doel het Oost- en West-Vlaamse platteland warm te maken voor de samenwerking. De Zon kreeg in Lokeren haar filiaaltje in een café in de Kleine Molenstraat. Nadat het hele project in 1904 werd opgedoekt en de Gentenaars van strategie wijzigden door de oprichting van plaatselijke zelfstandige coöperaties aan te moedigen, kwam de werking in handen van een nieuwe coöperatie De Hoop, maar andermaal bleken de Lokerse socialisten niet tot zelfbestuur in staat. Uiteindelijk wijzigde men de naam van de Hoop in de Vooruitgang en kwam het bestuur volledig in handen van Gentenaars die veel ervaring hadden opgedaan bij Vooruit. Drijvende kracht in het bestuur was de Gentse propagandist en partijsecretaris Karel Beerblock en voorts waren er Arthur Cromhaire en Livina De Moor die de administratie en de boekhouding verzorgden. Op 27 mei 1906 werden de statuten opgesteld. Tot 1914 bleef De Vooruitgang het moeilijk hebben om voldoende arbeiders voor haar zaak te winnen en bleef ze erg bescheiden omzetcijfers verwezenlijken. Tijdens de eerste oorlogsmaanden noteerde ze een stijgende broodverkoop maar de inwerkingtreding van een lokaal Hulp- en Voedingskomiteit dat de bloembedeling coördineerde, bracht het broodcliënteel terug tot vooroorlogse proporties. Begin jaren twintig zag De Vooruitgang zich geconfronteerd met een verouderd patrimonium. De bakkerij had een te minieme capaciteit en ook het lokaal in de Burgstraat werd te klein om er diverse organisaties in onder te brengen. Opnieuw wendde men zich tot Vooruit Gent om een groter gebouw aan te kopen. Beide maatschappijen bereikten een akkoord op voorwaarde dat Lokeren zou samensmelten met Vooruit, die overigens op dat moment een grootschalige regionale centralisatiepolitiek aan het voeren was. Op 31 juli 1921 werd De Vooruitgang geliquideerd . De aandeelhouders kregen de kans om direct uitbetaald te worden ofwel om coöperateur te worden van Vooruit. Ondertussen kocht deze laatste met het oog op de samensmelting een huis aan op de Grote Markt. Op 22 oktober 1922 werd de vereffening van De Vooruitgang definitief afgesloten. Het financieel verlies van 1300 fr. werd aangezuiverd door Vooruit Gent, waarvan Lokeren nu een plaatselijke afdeling was geworden . Level of description: Item; Series: 180: Archief van sm De Vooruitgang Lokeren"