171: Archief van Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV) - Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV)
"Collection: Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV); Biografie: De Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV) werden als nationale organisatie opgericht in 1922. De bedoeling was vooral meer vrouwen voor de socialistische beweging te winnen via de mutualiteit. In de voorbije jaren was immers gebleken dat de politieke actie van de Socialistische Vrouwen (SV) weinig bevredigende resultaten opleverde. De idee om de vrouwen langsheen de mutualiteit gevoelig te maken voor sociale vooruitgang ging uit van Leona Dupuis. Zij gaf reeds voor 1914 de impuls om in de schoot van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten een vrouwenafdeling op te richten, met name de Femmes Prévoyantes Socialistes te Mons. Na de eerste Wereldoorlog slaagden de vrouwenmutualiteiten van het Centrum, Charleroi en Waals-Brabant erin om ook de huisvrouwen actief te betrekken in hun actie. In 1919 hadden ze in het Centrum en Charleroi hun eerste vrouwelijke permanente secretarissen. In Luik verenigden de bestaande groeperingen zich in een politiek-mutualistische groepering en in Brussel werd in 1921 La Femme Prévoyante opgericht als overkoepelende vrouwenmutualiteit voor het arrondissement Brussel. Een der eerste openbare acties van de vrouwenmutualiteiten was een ‘kruistocht’ tegen alcoholmisbruik. Op 12 april 1922 werd dan de vrouwenafdeling van het Verbond der Federaties van Socialistische Mutualiteiten officieel opgericht, en was de SVV geboren. De SVV was gewestelijk georganiseerd met lokale afdelingen en werkte praktisch autonoom. De meest spectaculaire actie van hun werking in die periode was de inrichting van de kindervakanties voor de kinderen van het industrieproletariaat. Een tweede grote actiecampagne van de SVV betrof de moederschapsverzekering die in 1923 werd opgestart. In 1924 volgde dan de raadpleging voor zuigelingen en het prenataal onderzoek. Daarnaast waren er nog het bruidspakket, de verhoging van de geboortepremie en de bijkomende familiale vergoedingen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de SVV op nationaal vlak door de partij als enige socialistische vrouwenorganisatie beschouwd. De nadruk bleef wel liggen op de sociale actie. Zo werden naast de bestaande voordelen nieuwe initiatieven uitgewerkt zoals de huishoudelijke leergangen die uitgroeiden tot een volledig aanvullende beroepsopleiding, het prenuptiaal sparen en de gezins-en bejaardenhulp.Wellicht bevindt zich nog materiaal van de SVV in het NVSM. Een uitgebreide prospectie ter plaatse zal hopelijk dit archief nog verrijken.De verslagboeken van de SVV zijn het bezit van de Franstalige Femmes Prévoyantes Socialistes (FPS). Via Denise Deweerdt kwamen ze in het AMSAB terecht. Vermits ze terug moesten naar de FPS, werden alle verslagboeken gecopieerd en ingebonden. Het betreft acht delen, waarvan zes verslagboeken van de Nationale Kas voor Onderlinge Hulp en Prenuptiaal Sparen (Raad van Beheer, Uitvoerend Comité, Nationaal Comité) van 1937 tot 1966. Daarnaast is er één verslagboek van de Interprovinciale SVV (Raad van Beheer, Uitvoerend Comité, Centraal Comité) van 1932 tot 1947. Tenslotte zijn er nog statuten van de Centre Social National pour la Jeunesse et la Famille, opgericht in 1948. Level of description: Fonds; Series: Socialistische Vooruitziende Vrouwen (SVV); FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"