546: Archief van BTB-vakgroep koopvaardij - BTB-Vakgroep Koopvaardij
"Collection: BTB-vakgroep koopvaardij; Biografie: De sector Koopvaardij van de Belgische Transportarbeidersbond (BTB) zoals die vandaag bestaat, werd in 1945 in het leven geroepen door de fusie tussen de Union des Officiers de la Marine Marchande (UOMM) en de Zeemansbond van de BTB, nadat beide groepen al veel langer samenwerkten. Maar vooral de nauwe samenwerking op Engelse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf een zetje aan het eenheidsstreven. Op langere termijn bleek de fusie evenwel geen succes. In 1954 vroegen en kregen de scheepsofficieren de splitsing, waarna zij zich opnieuw verenigden in de UOMM. Om de werking van de beide syndicale componenten te continueren en te coördineren werd in de schoot van de BTB-sector Koopvaardij wel nog een Algemene Federatie van Zeevarenden opgericht.Bibliotheekmateriaal gepubliceerd door het Bureau International du Travail of door de International Transport Federation werd vernietigd (cfr. vernietigingslijst), evenals officiële stukken uitgegeven door het Ministerie van Arbeid, de Stad en de Provincie Antwerpen en de Intercommunales. Desbetreffend materiaal kan immers in andere archieven geraadpleegd worden. Een uitzondering werd gemaakt voor gedrukte documenten van voornoemde instellingen die zich tussen de archiefstukken bevonden. Deze werden - indien relevant aan het archiefmateriaal - uitgelicht naar de bibliotheek. Rekeninguittreksels 1973-1982 werden vernietigd. Dit archief is – voornamelijk – het archief van de Vakgroep Koopvaardij van de Belgische Transportarbeidersbond. De archiefvormer is echter vooral Ward Cassiers, nationaal secretaris van de Vakgroep Koopvaardij. Zijn curriculum bepaalde grotendeels de samenstelling van dit archief. In de periode vlak na de bevrijding hergroepeerde de Antwerpse vakbeweging zich in de lokalen van de BTB aan de Paardenmarkt. Vandaar dat we voor die periode ook stukken van andere vakbonden in dit archief terugvonden. We besloten deze stukken niet uit het archief te verwijderen. Level of description: Fonds; Series: BTB-vakgroep koopvaardij; FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"