285.00035: stukken betreffende de bezoeken aan Italië (o.l.v. Magda Aelvoet en Freddy Willockx) en Spanje (o.l.v. Wilfried Martens) met het oog op het creëren van goodwill bij deze EU-partners - Willockx, Freddy
"Collection: Willockx Freddy (Minister van Pensioenen - regeringscommissaris (dioxinecrisis) - Europees parlementslid); Archiefgeschiedenis: Het archief van het kabinet van de regeringscommissaris werd aan Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis in bewaring gegeven en in twee keer (midden 2000 en begin 2001) overgedragen. Al tijdens de voorafgaandelijke contacten op het kabinet was gebleken dat het hier geen gewoon ministerieel kabinet betreft, hetgeen zich ook weerspiegelt in het archief. Ten eerste was het aantal effectieven uiterst beperkt: slechts een handvol kabinetsmedewerkers en maar twee secretaressen. Ten tweede, en belangrijker nog, hanteerden Freddy Willockx en zijn medewerk(st)ers – wellicht deels gezien de omstandigheden - een heel pragmatische en erg mondelinge no-nonsense-aanpak. Op die manier was de hoeveelheid correspondentie relatief klein: volgens het motto ‘brieven schrijven is tijdverlies’ werd voornamelijk telefonisch gereageerd op inkomende briefwisseling. Daarnaast werden in vergelijking met andere kabinetten nagenoeg geen interne kabinetsnota’s geproduceerd aangezien iedereen gewoon bij iedereen binnensprong om te overleggen. En van de veelvuldige stafvergaderingen werd zelden een verslag opgemaakt. Gezien het voorgaande was de eigen productie van archiefmateriaal dus relatief beperkt. Hetzelfde gold eigenlijk voor het archiefbewustzijn. Volgens de medegedeelde informatie was immers, mede ten gevolge van personeelswisselingen, al materiaal verdwenen. Vermoedelijk is ook niet alles effectief meegegeven. Bij het overgedragen materiaal bevond zich bijvoorbeeld geen digitaal archief, evenmin als stukken betreffende het door de regeringscommissaris ingerichte colloquium ‘Crisisbeheer door de overheid’ (5 juni 2002) Het gevolg van dit alles is dus een deels fragmentarische schriftelijke weerslag van de werking van het kabinet van de regeringscommissaris.