385.00034: Dossier betreffende de Rode Vossen - Beke, Frank
"Collection: Beke Frank; Biografie: Frank Beke werd geboren op 5 augustus 1946 te Gent, in een socialistisch apothekersgezin. Hij volgde Latijns-Griekse aan het voormalig Atheneum aan de Ottogracht te Gent. Tijdens zijn humaniora zat hij in de redactie van het schoolblad Flash waarin hij zijn eerste schrijfsels publiceerde. Vervolgens studeerde Beke Germaanse Filologie (Nederlands-Engels-Duits) aan de Rijksuniversiteit Gent waar hij in 1966 afstudeerde met een thesis over het Gents volkstoneel. Nadien behaalde hij een bijkomende licentie Pers- en Communicatiewetenschappen. In 1968 begon Beke te werken als leraar algemene vakken in het SIHS. Na zijn legerdienst in 1971 werkte hij als assistent bij de professoren Frans Van Isacker en Jan Briers van de vakgroep Pers- en Communicatiewetenschappen van de RUG. In 1973 werd hij opnieuw leraar, deze keer bij de Kunsthumaniora van het Rijk, en twee jaar later (1975) in het KTA Gent. Binnen de socialistische beweging was Beke reeds zeer jong geëngageerd bij de Mutualiteit der Jonge Arbeiders (MJA). Samen met Luc Van den Bossche werd hij actief bij de Jongsocialisten. In 1977 ging hij als gedetacheerde leerkracht werken bij de Jongsocialisten. Zijn eerste ervaringen met de Gentse politiek deed Beke in 1980 op als voorlichter van de socialistische fractie binnen het College van Burgemeester en Schepenen van Gent. Beke was ook zeer actief binnen zijn SP-wijkafdeling Jef Van Der Meulen. Dit biotoop is zijn springplank tot politicus. Vooral het veilig voetgangersverkeer en het openbaar vervoer in Gent maakte Beke tot zijn thema. Hij was ondermeer actief binnen de Werkgroep Veilig Voetgangersverkeer. Tijdens de jaren tachtig is Beke directeur van het Vormingscentrum Herman Vos. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 stond hij voor de eerste keer op een lijst van de socialisten. Samen met andere de jongsocialisten op de lijst sloot hij een contract op met de Gentse bevolking. Hij stond op de twaalfde plaats. De verkiezingen werden in 1983 overgedaan en de SP behaalde een grote overwinning. Hierdoor maakte Beke zijn debuut in de gemeenteraad. Beke werd in 1988 schepen van Openbare Werken en Ruimtelijke Ordening in het college onder burgemeester Temmerman. In 1994 volgde Beke Gilbert Temmerman op als lijsttrekker. Ondanks een zeer nipte overwinning werd hij burgemeester. In 2000 deed hij zijn overwinning met brio over. Hij behaalde een persoonlijke score van meer dan 20.000 voorkeurstemmen. In 2006 maakte Beke bekend dat hij zich niet meer verkiesbaar zou stellen voor de verkiezingen van dat jaar. Level of description: Item; Series: 385: Archief van Frank Beke"