620.00009: Nota betreffende de geschiedenis van schaakclub Jean Jaurès. - Schaakclub Jean Jaurès
"Collection: Schaakclub Jean JaurÃ¨s; Biografie: Tijdens een gezellige zaterdagse kaartavond in de nazomer van 1945 spraken J. de Sutter (later een tijdlang voorzitter) en G. Guns af ook eens hun schaakmateriaal mee te brengen naar het toen druk bezochte Volkshuis Jean Jaurès op de Rijhovelaan te Gent. De onderlinge partij wekte heel wat belangstelling, zodat een oproep tot alle schakers uit de buurt volgde. De bijeenkomst leidde tot de oprichting van Schaak- en Damclub Jean Jaurès. De toernooien startten en tijdens de algemene vergadering van 1946 werd een reglement van inwendige orde opgesteld. In september 1947 telde de club reeds 100 leden, waarvan een groep uit de vroegere club Het Rode Schaakbord. Tot die groei droeg de wekelijkse schaakrubriek van toernooileider Prudent Quintijn, jarenlang banketbakker bij samenwerkende maatschappij Vooruit en voor de oorlog al lid van de schaakclub Het Rode Schaakbord, in het populaire Gentse dagblad Vooruit in ruime mate bij. Naast een clubkampioenschap in vier reeksen, wordt vanaf 1961 een open kampioenschapstoernooi gehouden en regelmatige vriendenwedstrijden met andere clubs ingericht. In de Paasperiode werden lange tijd wedstrijden van de club tegen de rest van Gent ingericht en er werd meegewerkt aan de uitbeelding van het levend schaakspel op de Kouter in 1958. Daarnaast wordt er regelmatig deelgenomen aan eendags- en interclubtornooien. Tussen september 1963 en augustus 1975 bereikte Jean Jaurès onder het voorzitterschap van Prudent Quintijn haar glansperiode. In 1971 en 1973 werd de nationale titel in de hoogste afdeling van de Nationale Interclubs behaald en met Charlois Rotterdam gestreden om de Beker van de Lage Landen. Verschillende leden behaalden titels in alle mogelijke groepen, zowel provinciaal als nationaal. Er werden talrijke toernooien in binnen- en buitenland gewonnen en diverse internationale wedstrijden gespeeld. In 1963, 1970 en 1985 werden telkens de nationale kampioenschappen, in 1975 de nationale jeugdkampioenschappen en in 1991, 1993 en 1994 de ABB-kampioenschappen van Vlaanderen georganiseerd. Ook de Arbeidersolympiade van 1964 verdient aandacht, samen met enkele internationale interclubtoernooien van de Generale Bank. Een groot aantal topschakers, waaronder grootmeesters als O’Kelly, Kotov, Joesopov, Torre en (ex-)wereldkampioenen Kasparov en Gaprindashvili waren te gast als simultaanspeler. Vanaf 1947 werd een clubblad uitgegeven, aanvankelijk onder de naam Rochade (tot 1952 driemaandelijks, daarna maandelijks), vanaf 1958 als Wekelijks Clubnieuws (met daarnaast een jaarboek 1958-1959). De wekelijkse schaakrubriek in Vooruit werd jarenlang samengesteld door clublid Prudent Quintijn. In 1979 verhuisde de club van het Volkshuis Jean Jaurès naar Feestlokaal Vooruit (tot september 1982) en daarna voor één jaar naar De Ruwaard (het vroegere vakbondslokaal Ons Huis) en ’s zondags in café De Maeght van Gent. In dezelfde periode groeide er een afstand tussen bestuur en topspelers. Nadat bijna de hele eerste ploeg verloren ging zakte Schaakclub Jean Jauères van de eerste naar de derde afdeling. In september 1983 werd teruggekeerd naar Volkshuis Jean Jaurès tot de verbouwingswerken in september 1990. In de midden van de jaren 1990 klopte de club opnieuw op de poort van de eerste afdeling en nam het ledental opnieuw (tot een tachtigtal) toe. Toch zorgden sporadische geschillen in het bestuur voor herhaaldelijke terugval. Tot 1997 was de club gehuisvest in Volkshuis Dampoort aan de Antwerpsesteenweg in Gent, om vervolgens naar het Dienstcentrum te Ledeberg (tot september 2003) en het GITO aan de Martelaarslaan te trekken. Level of description: File; Series: 620: Archief van Schaakclub Jean Jaurès"