af017023: Hoe meer socialisten hoe meer vooruitgang - Samenwerkende Drukkerij De Dageraad; BWP-federatie Gent-Eeklo (1925)
"tekst: Provinciale verkiezingen van 1925. Hoe meer socialisten hoe meer vooruitgang. De gezondheid is voor een arbeider van kapitaal belang. Daarom verzekert hij zich tegen ziekte in de Ziekenbeurzen. De Ziekenbeurzen kunnen nochtans alles niet doen omdat hunne geldmiddelen te beperkt zijn. Daarom moeten de openbare besturen breed tusschenkomen om de gezondheid der werkende klasse te bevorderen. Die daar in het bijzonder toe aangewezen is, is de Provincieraad. De katholieken zijn tot hiertoe altijd de meesters geweest in de Provincie. Maar hebben zij wel altijd hun plicht begrepen tegenover de gezondheid der Arbeiders?... NEEN! Zij zijn daar maar beginnen aandenken van den oogenblik dat er socialisten in den Provincieraad gekomen zijn. HIER ZIJN DE BEWIJZEN. In 1893, gaf de Provincie Oost-Vlaanderen 2.000 fr. toelage aan de Ziekenbeurzen en 6.000 fr. aan de bonden tegen... de sterfte onder het vee. Toen waren er geene socialisten in den Provincieraad en toen was dus volgens de klerikalen het vee belangrijker dan de menschen. In 1913 zitter er vier socialisten; de toelage aan de Ziekenbeurzen wordt gebracht op 46.000 fr. In 1925 zijn er vier en twintig socialisten in den Provincieraad en de toelage aan de Ziekenbeurzen bedraagt reeds 775.000 fr. Hoe meer socialisten, hoe meer er dus gedaan wordt en voordeele van den werkman en den kleinen burger. Onthoudt zulks op 8 November en STEMT VOOR DE SOCIALISTEN. FULL TEXT AVAILABLE AT AMSAB-ISH"