229.12: Dossier betreffende de eenmalige premie,"bijkomend verlofgeld" bij ACEC-Gent - Blansaer, Bert
"Collection: Blansaer Bert; Biografie: Bert Blansaer (°Gent, 1928) is een communistische syndicalist van de ACEC-fabrieken te Gent. Hij werd lid van de Kommunistische Partij van België (KPB) in de periode onmiddellijk na de bevrijding en vanaf 1945 werkte hij als ijzerdraaier bij de Société d’Electricité (SEM) te Gent, dat vervolgens werd overgenomen door de ACEC. Binnen de ACEC-afdeling van Gent bouwt hij een zeer aktieve partijwerking uit. Hij geeft onder meer het blad ‘De Stalen Pijl’ uit. Ondanks de tegenkanting van het socialistisch vakbondsapparaat wordt hij in 1962 verkozen tot vakbondsafgevaardigde en in 1970 brengt hij het zelfs tot hoofdvakbondsafgevaardigde. Onder zijn leiding wordt er in de ACEC-afdeling van Gent een zeer strijdbare vakbondswerking uitgebouwd. Hij was onder meer de drijvende kracht achter de bezetting van de gieterij in de winter van 1973-1974 en van de staking voor de 36-urenweek in 1979. Zijn syndicale loopbaan eindigt in 1985 wanneer Blansaer op brugpensioen gaat. Binnen de KPB zetelde hij wel in het Centraal Comité, maar Blansaer is toch vooral een syndicalist gebleven. Level of description: File; Series: 229: Archief van Bert Blansaer"